2019_vecaki_pusaudzi_01

Kad pusaudzis pārtrauc komunicēt ar saviem vecākiem, tā vecākiem var būt sāpīga pieredze. Vai arī tu saņem strupas atbildes, kad centies uzsākt sarunu? Vai pusaudzis pret tevi izturas vēsi? Gribi zināt kāpēc? Lūk, pieci iemesli, kādēļ tas notiek.

1. Viņš izjūt spiedienu

Pusaudži šodien izjūt spiedienu, kas ir lielāks par to, kādu mēs, iespējams, jebkad esam izjutuši. Milzīgas gaidas un cerības no apkārtējiem, nebeidzami sporta spēļu, treniņu, mācību stundu, pulciņu un mājasdarbu grafiki. Daudzi strādā nepilna laika darba vietās. Sociālais spiediens un īpatnējās pusaudžu gadu pārmaiņas. Viņi izjūt spiedienu visās savas dzīves sfērās. Viņi var justies ļoti vientuļi… Ja pusaudzis uztvers savus vecākus kā kārtējo spiediena punktu, nevis sabiedroto, viņš aizcirtīs durvis un meklēs patvērumu citur.

Padoms vecākiem: Izrādi empātiju, liekot viņam saprast, ka zini, kādu spiedienu viņš izjūt. Centies izprast. Lieto tādas frāzes kā, “kā es varu palīdzēt?” un “ko mēs varam darīt lietas labā?”, runājot par sfērām, kurās viņam ir grūtības, lai viņš zinātu, ka esi viņa pusē. Ja iespējams, samazini viņa aktivitāšu daudzumu. Iespējams, ka viņš to negribēs, tāpēc dod izvēli, no kurām aktivitātēm atteikties.

2. Viņš jūtas nesaprasts

Pusaudži jūtas atstumti. Viņiem visi saka, ko darīt, izrādot minimālu cieņu. Viņiem ir sajūta, ka vecāki pat necenšas viņos ieklausīties, un tāpēc ir nesaprasti. Bieži pieaugušie pieņem, ka saprot pusaudžus, jo paši reiz tādi bija, bet tas ir bīstams pieņēmums. Pasaule nepārtraukti mainās.

Padoms vecākiem: Iedomājies, ka tu neko ne zini, ne saproti. Ieklausies, cik spēj. Uzdod daudz jautājumus un pretojies kārdinājumam teikt, ko darīt.

3. Viņš ir noguris no pastāvīgas kontroles

Vecākiem šķiet, ka cenšas pasargāt pusaudzi no kļūdām, ko viņš var pieļaut, tāpēc tiklīdz viņš kļūdās, uzreiz seko kļūdu labojums. Viņš to uztver kā konstantu kritiku, un tā viņu smacē. To pastiprina fakts, ka viņš jau dabīgi cenšas nošķirties no vecākiem. Kādreiz vecāki liek viņam justies tā, it kā viņš nekad un neko nevar izdarīt labi.

Padoms vecākiem: Atļauj viņam pieļaut kādas kļūdas, nesaņemot kritiku. Atļauj viņam elpot. Stāsti viņam vairāk par to, ar ko lepojies un kas tevi sajūsmina par viņu.

4. Viņam liekas, ka neturi vārdu

Kad vecāki ko apsola, bet solīto nepilda, tas atnes milzīgu vilšanos. Ja vecākiem tas ir ieradums, viņi ir neuzticami. Tas pusaudzim sāp, tādēļ viņš uzbūvē sienas, lai pasargātu sevi no regulārās uzdošanas.

Padoms vecākiem: Atvainojies par pagātnē pieļautajām kļūdām. No šī brīža turi savus solījumus. Vienmēr izdari to, ko saki. Izcīni viņa uzticību.

5. Viņš jūt, ka radi nestabilitāti

Pusaudžu gadi atnes tik daudz pārmaiņu, ka tas viņu var izsist no sliedēm. Ķermenis, sajūtas un pat draugi mainās. Viņš izjūt kā iekšēju, tā ārēju nestabilitāti. Ja mājas viņam ir stresa un nekārtības vieta, viņš vēlēsies būt citur. Mājās nestabilitāti rada sarežģījumi laulāto attiecībās, dusmu lēkmes, fiziska un emocionāla vardarbība.

Padoms vecākiem: Dari visu, lai pārliecinātos, ka mājas ir stabila vieta. No lielākās daļas problēmām var izvairīties. Ja mājās notiek vardarbība, meklējiet speciālistu palīdzību. No sarežģījumiem laulībā var būt grūti izvairīties, bet meklējiet padomdevējus, lai rastu risinājumus.

Avots: 5 Reasons you are being shut out by your teenager