2014_priekavests_15_0150

Dzīvojot tehnoloģiju pasaulē, daudziem pēc smagas darba dienas par ieradumu kļuvis – pārnākt mājas, ieslēgt televizoru un uz dīvāna pavadīt visu atlikušo vakaru. Daudziem tas kļuvis tik ierasti, ka viņu bērni pat nenojauš, ka brīvo laiku iespējams pavadīt arī citādāk. Ja vēlies lauzt šo ieradumu, bet nezini alternatīvas, ko darīt, dosim pāris idejas:

Galda spēļu vakari
Atmiņas spēle, Riču raču, Tower, Cirks, Uno, Domino, Kimble, Memory, Lotto, Halli klack, Halli cups utt. (Galda spēļu veikals – Ludo, Kr.Barona un Bruņinieku stūrī)

Vienkārši un viegli spēlējama, visiem zināmā “Kartupelis” (vajag tikai rūtiņu lapas un rakstām piederumus), “Augstāk par zemi”, “Noķer mani”, “Paslēpes”.

Spēles ir brīnišķīgs veids, kā bērniem attīstīt domāšanu un koncentrēšanās spēju.

Kopīgi gatavojiet
Taisiet cepumus, lai mazais jauc mīklu un pievieno rozīnes, riekstus utt. Liek formās un pēc tam grezno ar šokolādes glazūru. Taisiet salātus, saldos, kokteiļus, pildiet pankūkas u.c.

Kopīgi lasiet labas grāmatas
Aktivitāte, kuru var izbaudīt par jebkuru noderīgu un aizraujošu tēmu. Ja nevēlies tērēt naudu grāmatu iegādei, vienmēr taču var izmantot bibliotēkas pakalpojumus. Lasiet par Bībeles varoņu dzīvēm no bērnu Bībeles! Katru vakaru pa vienai nodaļai. Mērķis ­ nodaļu vizualizēt tik dzīvu un bērnam saprotamu, lai kopā varat domās iztēloties karaļu pilis, lauvas bedres, kaujas lauku. Uzsvaru liekot uz to, kādus ticības soļus veikuši Bībeles varoņi. Analizējot katru soli, izvēli un to, kā viņus vadījis Dievs.

Kopīgi pārgājieni, riteņbraucieni, ekspedīcijas
Kaut vai tuvākajā mežā! Kas var būt spirdzinošāk par braucienu ar riteni? Izslēdz televizoru, noslauki putekļus ritenim, kas glabājas uz balkona un dodieties laukā. Iespējams, tu teiksi, ka jums nav velosipēdu…

Reiz skolotāja apmeklēja kādu ģimeni, jo bija norūpējusies par bērna uzvedību. Iepazīstot ģimenes dzīvesveidu, viņa sāka saprast, kādēļ puisis klasē bija tik miegains un pasīvs. Pēc skolas viņš devās uz mājām un līdz vēlai naktij skatījās televizoru, ēdot neveselīgu pārtiku. Kad viņa runāja ar tēvu par alternatīvām, viņš aizķērās pie ieteikuma par riteņiem, teikdams: “Ja vien mums būtu riteņi…” Skolotāja paskatījās uz viņu MEGA televizoru un teica: ”Liels gan!” un tēvs ar lepnumu atbildēja, ”jā, nopirku pirms nedēļas.” Mīļie vecāki, ja jūs iegādāsities arvien lielākus televizorus, jums pēc tam būs aizvien vairāk nauda jātērē bērnu privātskolotājam, redzes ārstam, dietologam utt.

Kopīgi veidojiet atmiņas albumu
Iespējams, tu ik pa laikam nosaki, ka tikko atradīsi laiku, sakārtosi bilžu albumu. Izslēdz televizoru, un būsi pārsteigts, cik daudz laika atradīsi, lai to varētu izdarīt. Veido šo atmiņas grāmatu kopā ar bērniem, skatoties bildes un atceroties piedzīvoto.

Kopā vingrojiet
Ja neesi rīta cilvēks, kā arī darbs negaida un mazos grūti izdabūt no gultām ­- kāpēc nesākt rītu uzslēdzot svaidītu, priekpilnu mūziku, kas aicinās bērnus laukā no gultām, lai kopā ar mammu un tēti veiktu pāris aktīvas kustības. Tam nav jābūt nekam sarežģītam (Izstaipīties, pietupties, apgriezties, palekties, samīļot vienam otru.) Sākat rītu pozitīvi, kopā lūdziet.

Uzkopiet māju
Bērni var palīdzēt ar putekļu slaucīšanu, paklāju sūkšanu. Tu jau domā par visām tām problēmām, kas tam sekos? Labāk es pati, pati? Taču tad tavs bērns nekad neiemācīsies aiz sevis novākt. Un pēkšņi, kad viņš būs paaudzies, tu sāksi pieprasīt, lai viņa istaba būtu kārtībā. Tev nav tādu tiesību, jo neesi viņam to mācījusi. Mājas uzkopšana var būt jauks kopā būšanas laiks, kurā mācāmies atbildību. Uzliec skaistu mūziku, sadali pienākumus un pēc tam tīrā mājā nobaudiet gardu tēju un cepumus.

Ģimenes foto albumu skatīšanās vakari (jaukas atmiņas, notikumi, ceļojumi, kas jūs, kā ģimeni, vieno. Atceraties smieklīgos notikumus, pārdzīvojumus u.c.)

Ēdienreizes ārpus mājas (pa laikam jaukas sarunas neformālā vidē)

Pikniks ar pašgatavotām maizītēm (istabas vidū / uz balkona / pļavā / pie ezera u.c.)

Pateicības vakari – atceroties Dieva darbus šajā nedēļā.

Būvējiet lego, veidojiet no plastalīna zvēriņus / kūciņas. Vērt makaronu krelles, locīt papīra ­ laiviņu, cepurītes, vardītes. Spēlēt kafejnīcās un veikalos, taisīt pirkstiņlelles un rādīt teātri, lasīt priekšā stāstu un to izspēlēt.

Kristīgo filmu / multfilmu vakars (ar popkornu / uzkodām / saldējumu).

Eksperimentu vakars (sagatavot dažādus eksperimentus).

Draugu pēcpusdiena (uzaicināt draugus, kopīgi gatavot ēst, veidot rokdarbus).

Leļļu teātris (vecāki ar bērniem sagatavo leļļu teātri pa dažādām izglītojošām dzīves situācijām).

Ilglaicīgāki projekti – puķes / zāles audzēšana puķu podā, graudu diedzēšana utt.

Putna mājas gatavošana – bērni mācīsies rūpēties par dzīvām radībiņām. Būs jāatceras pa laikam ievietot pārtikas krājumus. Uzstādiet to kādā pastaigas vietā.

Vai laika apstākļi var traucēt?
“Ārā slikts laiks, mēs neiesim laukā” bieži vecāki tā saka bērniem. Patiesībā nav slikti laika apstākļi, ir tikai nepiemērots apģērbs. Jā, varbūt lietus un peļķes, taču tava bērna sejā nekas nesagādās lielāku prieku, kā uzvilkt “gumijniekus”, lietus mēteli un doties lēkāt lielajās peļķēs. Sniegs? ­ ceļam sniega vīru, šļūcam ar maisiem, ābolīšiem vai ragavām. Tikai izkustamies no tā dīvāna! Ja pats neizlemsi celties, neviens tevi neizkustinās.

Vai tu vēl joprojām domā, ka nav nekā, ko darīt ar bērniem brīvajā laikā? Visas šīs nodarbes neprasa lielus līdzekļus. Atceries, ka tavam bērnam ir tikai viena bērnība, un mēs, vecāki, lielā mērā to veidojam. Būtu skumji, ja vienīgās atmiņas par savu bērnību viņam būtu – redzētās filmas. Esi aktīvs, sava bērna dzīvē iesaistīts vecāks.

Iespējams ir laiks izmest televizoru ārā.