Vēstules

Strauji tuvojas svētku laiks, un lai gan mūsdienās vairs reti kurš saviem draugiem raksta personīgas apsveikuma vēstules, mēs ticam rakstīta vārda spēkam un, ja godīgi, ir tik patīkami saņemt personīgas, no sirds rakstītas rindiņas. Tāpēc jau arī mums, kristiešiem, tā patīk lasīt Bībeli, jo tā ir personiska vēstule man un tev. Tādēļ atdarināsim Tēvu arī šajā ziņā un rakstīsim vēstules saviem draugiem un radiem.

Turpinājumā daži ieteikumi, kā uzrakstīt vēstuli, kuru tās saņēmējs nekad neaizmirsīs:

Sāc ar pozitīvo
Parasti vēstules mēs iesākam ar vārdiem: “Nespēju noticēt, ka gads jau paskrējis tik ātri…” Lai gan mēs visi kādreiz izjūtam šādas sentimentālas sajūtas, tas nav labākais veids, kā iesākt vēstuli. Sāc ar iepriecinošu blīkšķi, nevis šņukstēšanu par aizgājušo… Varbūt vēstuli vari sākt ar vārdiem: “Viena no svētībām, ko šis svētku laiks mums sniedz, ir iespēja atjaunot saikni ar jums, mani draugi vai ģimene”. Vai ”Mums, Kalniņu ģimenei, šis ir bijis svētībām bagāts un prieka piepildīts un aizņemts laiks!” Pat vienkāršākais variants: “Sveiciens svētkos no Bērziņu ģimenes!” būs labāks par aizgājušā laika apraudāšanu.

Īsāk ir foršāk
Gara vēstule, kuras teksts turpinās, turpinās un turpinās, bieži vien pat vairākās lapās,  atklājot visus sīkumus un detaļas par vēlamo tematu vai dzīvē notiekošo, nobiedēs pat tavus mīļākos radus un draugus. Piedomā, lai tava svētku vēstule ir īsa un forša. Piemini spilgtākos gada notikumus savā dzīvē vai lielākās pārmaiņas, tomēr detalizētos sadzīves aprakstus pataupi telefona sarunām vai kopīgām pusdienām.

Raksti savā stilā
Nepārspīlē ar mākslīgu pompozitāti, skaļiem vārdiem, uzpūstiem tekstiem. Draugi un kaimiņi nevēlas dzirdēt Imantu Ziedoni, bet tevi. Lieto savu sirdi, balsi un valodu, lai rakstītu tā, kā tu runā.

Paturi prātā to, kam tu raksti
Līdzīgi kā ar zeķēm, arī vēstule nevar būt “viens izmērs visiem”. Tavu darba devēju neinteresēs tavas ģimenes dzīves sīkumi un attālajam brālēnam nerūpēs pārmaiņas tavā darba vietā. Pirms sāc rakstīt, padomā par tās saņēmēju, un tad raksti tādā veidā, kā šis cilvēks tevi vislabāk saprastu. Ja raksti sen neredzētiem draugiem vai bijušajiem kaimiņiem, pārliecinies, ka tu identificē ģimenes locekļus pēc to piederības, ne tikai pēc vārdiem. Jo stāstot par kādu no saviem dēliem, kurš beidzot apprecējies, var gadīties, ka viņi tikai pēc vārda šo puisi vairs neatceras.

Esi izvēlīgs ar fotogrāfijām
Attīstoties digitālo fotogrāfiju izdošanas tehnoloģijām, ir notikusi līdzejoša attīstība fotogrāfiju publicēšanā un sūtīšanā. Nesen ASV kāds cilvēks saņēma vēstuli, kurā bija ievietotas 50 fotogrāfijas ar bērniem, kuri uzņemti atrakcijas parkā Disney World… Esi izvēlīgs daloties ar fotogrāfijām. Viena vai divas lieliskas fotogrāfijas, kas ilustrē tevis rakstīto, būs daudz labākas nekā nekvalitatīvu fotogrāfiju kaudze.

Padari to personīgu
Vizuļojoša, informatīva svētku vēstule būs nepilnīga, ja tai trūks tava personīgā piesitiena. Pievieno vēstulei īsu, ar roku rakstītu zīmīti siltam sveicienam. Neatkarīgi no tā, kā tu to pasniedz, pārliecinies, lai vēstules saņēmējs sajūt tavu sirds siltumu un personīgo klātesamību.

Dalies ar savu ticību
Beidzot, Ziemassvētku laiks ir īpašs ne tikai ar to, ka dāvinām dāvanas, dziedam skaistas dziesmas un sūtam apsveikuma kartiņas. Šis laiks ir nozīmīgs, jo mēs visi svinam mūsu Glābēja nākšanu šajā pasaulē. Tāpēc būtu neprāts, ja mēs neizmantotu šo laiku, lai pastāstītu saviem draugiem, radiem un paziņām, kādēļ Jēzus nāca uz šīs zemes, un ko Viņš izdarīja mūsu dēļ. Viņš, par kuru šajos svētkos dzied pat visos lielveikalos, atnāca, lai uzdāvinātu pasaulei vislielāko dāvanu. Tā tiek piedāvāta ne tikai tiem, kuri labi uzvedušies, bet ikvienam, kurš izvēlas to ticībā pieņemt. Varbūt tieši šajos svētkos taviem radiem un draugiem to vajag sadzirdēt…

Lai brīnišķīgs vēstuļu rakstīšanas laiks!

Ja laiks pirms Ziemassvētkiem tev paiet steigā un neatrodas laiks, lai kārtīgi pievērstos vēstuļu rakstīšanai, esam padomājuši arī par to, lai tu varētu jaukā veidā uzaicināt savus mīļos draugus, radus, kolēģus vai vienkāršas paziņas uz Kristus dzimšanas svētku vakaru draudzē.

Sirsnīgas uzaicinājuma vēstules paraugs, ko vari rediģēt pēc saviem ieskatiem un sūtīt saviem draugiem e-pastā gan vienkārši pārkopējot tekstu, gan pievienojot to, kā e-pasta pielikumu.