2016_keilors_navass

Keilors Navass (Keylor Navas) ir slavenā futbola kluba Madrides “Real” pamatvārtsargs. Viņš ir dievbijīgs un pazemīgs vīrs, kurš ik dienas pavada kopā ar tādām futbola superzvaigznēm kā Krištianu Ronaldu, Gerets Beils, Karims Benzemā, Serhio Ramoss un citiem futbola spīdekļiem.

Keilors Navass plašākai pasaulei sevi pieteica 2014. gada Pasaules kausa laikā, kad kļuva par nelielās valstiņas Kostarikas nacionālo varoni un piedzīvoja savu zvaigžņu stundu, kļūdams par vienu no galvenajiem stūrakmeņiem šīs izlases neticamajā iekļūšanā Pasaules kausa ceturtdaļfinālā.

Keilora augums ir 1.85 metri, kas priekš mūsdienu futbola standartiem nav nekas īpašs, tomēr Keiloram piemīt apbrīnojama reakcija, miers, koncentrēšanās un milzīgas darba spējas, un tieši viņa neatlaidīgais darbs ir tas, kas viņu ir spējis pacelt pa karjeras kāpnēm. Pirms nokļūšanas karaliskā kluba Madrides “Real” rindās, viņš līdz 27 gadu vecumam ir spēlējis pieticīgos otrā ešalona klubos un līdz pasaules kausa izcīņai par viņa eksistenci zināja vien kvēlākie futbola līdzjutēji.

2016_madrides_real

Lai gan bieži saņem par to kritiku, pirms katras spēles Keilors laukumā nometas uz saviem ceļiem un pielūdz Dievu.  Pats Keilors saka: “Es runāju ar Dievu un lūdzu Viņam palīdzību, tas man dod papildus pārliecību un mieru.” Dievs ir bijis viņa iedvesmas un spēka avots visu viņa karjeru. Tie bija viņa vecvecāki, kas bērnībā viņu pieradināja katru dienu lasīt Bībeli un regulāri apmeklēt baznīcu, bet kad viņam bija 8 gadi, tad kāda drauga mamma ieteica pirms katras spēles vērsties ar lūgšanu pie Dieva.  Arī savu sievu viņš satika nevis kādā nakts klubā vai sabiedrības krējuma ballītē, bet gan Bībeles studijās. Galatiešiem 1:10 ir pants, ko viņš regulāri citē: “Jo vai tad es tagad runāju cilvēkiem pa prātam vai Dievam? Jeb vai es cenšos cilvēkiem patikt? Ja es vēl cilvēkiem censtos patikt, tad es nebūtu Kristus kalps.”

Keilora tēvs atstāja ģimeni, kad viņš vēl bija zīdainis. Viņu uzaudzināja viņa māte, skolotāja, un viņa vecaistēvs, kurš viņu arī ieveda pirmajos soļos futbolā.

Pirmais lielais pārbaudījums futbolā Keiloram bija 13 gadu vecumā, kad viņš netika pieņemts kluba sistēmā ar vārdiem: “Viņam pietrūkst pamatiemaņu, viņš ir fiziski vājš un arī augums nav atbilstošs.” Faktiski – nederīgs. Tomēr viņš nepadevās un turpināja trenēties. Jau pēc gada viņš tika uzaicināts uz vienu no Kostarikas slavenākajiem klubiem “Deportivo Saprissa”, pārceļoties uz galvaspilsētu un sākot patstāvīgu dzīvi. Vai pārbaudījumi ar to beidzās? Nebūt ne. Bet viņa ticība neļāva viņam padoties.

Viņa mācītājs Tonijs Selma (Tony Selma) par viņu saka: “Viņš ir uzticams vīrs, kurš mīl Jēzu un apmeklē draudzi, kad vien futbola kalendārs viņam to atļauj. Viņš regulāri studē Dieva Vārdu un dod no saviem līdzekļiem tiem, kam ir vajadzības.”

Neskatoties uz viņa kontraktu ar Madrides “Real”, Keilors piekopj pazemīgu un vienkāršu dzīvesveidu.  Navass un viņa ģimene (aug meita un dēls) ir ļoti ticīgi, viņš netiecas pēc publicitātes un izrādīšanās. Kopš pievienošanās Madrides “Real” klubam, viņa alga, salīdzinot ar iepriekšējo klubu Valensijas “Levante”, ir pieaugusi 10 reizes. Ja iepriekš viņš gadā pelnīja 250 000 EUR, tad šobrīd tie ir vismaz 2.5 miljoni.

2016_keilors_navass_02

Ar savu sievu (Andrea Salas) viņš iepazinās kādā draudzē Kostarikā, apmeklējot Bībeles studijas. Viņš apmeklēja studijas, jo tādā veidā vēlējās pateikties Dievam par spēku un ticību, kas palīdzēja pārvarēt nopietnu kājas traumu. “Es gāju studēt Bībeli, jo Dievs spēcīgi aizskāra manu sirdi. Dieva Vārdā atklātais man ir daudzkārt palīdzējis pārvarēt dažādas grūtības.” Savukārt viņa nu jau esošā sieva Bībeles studijas apmeklēja, lai iegūtu iekšēju mieru pēc tam, kad bija dzīvojusi pasaulīgu dzīvesveidu un, strādājot kā modele dažādiem žurnāliem, piedzīvojusi skaudru dzīves pieredzi.

Andrea sākotnēji neizjuta īpašas simpātijas pret Keiloru. Tas nebija tādēļ, ka viņš nebūtu pietiekami pievilcīgs viņas acīs, bet gan tādēļ, ka viņas dzīvē vieta bija tikai viņas mazajai meitiņai Danielai un viņas jaunajām attiecībām ar Jēzu Kristu. Bet Dieva Vārda studijas, garīgie meklējumi un līdzīgais redzējums par Dieva Vārdu un ticību bija tas, kas viņus satuvināja. 2009. gada decembrī Kostarikas galvaspilsētā Sanhosē viņi teica viens otram “Jā” vārdu.

Pēc laulībām ar Keiloru Andrea atstāja savu modeles karjeru un nolēma veltīt savu laiku un talantus, lai palīdzētu Keiloram kļūt par labāku futbolistu. Jaunā sieviete atteica arī vilinošam PlayBoy piedāvājumam, kas tajā dzīves posmā būtu finansiāli krietni palīdzējis jaunajai ģimenei. Ticība un viņas kristīgā pieredze, ko viņa iemācījās savā draudzē, lika viņai pateikt ardievas savai modeles karjerai un veltīt laiku tam, lai palīdzētu savam vīram.

Viņu abu pirmā pietura kā ģimenei bija Spānijas pilsēta Albacete, kur jaunā ģimene dzīvoja mierīgu dzīvi, bet tad Keilors sāka spēlēt tik labi, ka tas sagrieza kājām gaisā ģimenes mierīgo dzīvi. Viņi ir piemērs tam, ka, liekot dzīves un ģimenes pamatus uz Dieva liktām vērtībām, arī slava un liela nauda tos nespēs satricināt.

Resursi:

Keylor Navas – God, family and football

World cup 2014 Costa Rica Greece

Nepateiktais par Keiloru Navasu