2016_helovins_02

Šajā vakarā bērni pārģērbjas par spokiem, raganām, miroņiem, dažādiem monstriem un mošķiem un staigā pa mājām, prasot cilvēkiem saldumus. Šķiet, ikvienam kristietim, kaut nedaudz padomājot, ir skaidrs, ka īsti kristīgi jau šie svētki nav. Tādēļ turpmāk par dažiem iemesliem, kādēļ mums nevajadzētu tos svinēt:

– Dievs ir dzīvības Dievs, bet helovīni fokusējas uz nāvi. Vai mums vajadzētu svinēt svētkus, kuros cilvēki pārģērbjas par mirušiem zombijiem?

– Bībele aicina nolikt pie malas visus tumsas darbus (Rom 13:12), kā arī uzsver, ka gaismai nav nekā kopīga ar tumsu (2kor 6:14). Vai tiem, kurus Kristus sauc par pasaules gaismu, vajadzētu svinēt tumsu – okulto, ļaunumu, nāvi?

– Kā kristieši, mēs esam atbrīvoti no bailēm, un zinām, ka bailes nav no Dieva. Bailes paralizē, nobloķē ticību, padara par upuri…  Bailes ir ienaidnieka ierocis. Vai mums vajadzētu svinēt svētkus, kuru pamatā ir baiļu radīšana cilvēkos?

– Dievs savā Vārdā skaidri atklāj, ka Viņam nav nekā kopīga ar burvestībām un maģiju (5Moz 18:10). Vai mums ir jābūt kam kopīgam ar lietām, kas apjūsmo un slavina buršanos un maģiju?

– Kāds teiks, ka tas taču ir tik jauki – saģērbt savus bērnus par raganām, vampīriem un staigājošiem līķiem. Bet vai tad tas nav arī demoniski?

– Daži teikts: “Mans bērns ģērbsies piedienīgā kostīmā. Viņš pārģērbsies, piemēram, par ugunsdzēsēju. Kādēļ lai viņš nepiedalītos svētkos?” Dieva Vārds māca, lai mēs būtu gudri uz labu un bez viltus pret visu ļauno (Rom 16:19). Ļaujot bērnam piedalīties helovīnos smukākā kostīmā, mēs dodam bērnam neskaidru mājienu, ka no vienas puses mēs nevēlamies, lai viņš piedalās ļaunuma svinībās, bet no otras – lai bauda šos svētkus. Kādu vēsti tad viņš saņem?

2016_helovins

– 2kor 6:17 “Nošķirieties no tiem… neaiztieciet neko, kas ir nešķīsts…” Vai Dievs nevēlas, lai Viņa bērni būtu nošķirti no grēka un ļaunuma? Dieva Vārds bieži runā par to, ka mums, Dieva bērniem, ir jādzīvo svētas dzīves. Svēts nozīmē – tīrs, nošķirts no visa, kas ir nešķīsts, netīrs vai nepilnīgs.

– Vai tas vien, ka tev rodas jautājums: “Vai šie svētki gadījumā nav kaut kas nepareizs?” nav pietiekošs mājiens, ka kaut kas nav īsti kārtībā? Līdzīgi kā turpināt grēkot, zinot ka tas nav pareizi un iekšējā balss tev saka: “Pārtrauc!”

– Noslēgumā mēs varētu sev pajautāt – vai helovīni dod godu Dievam? Ja atbilde ir “NĒ”, tad tas ir skaidrs signāls, ka kristiešiem nevajadzētu svinēt šos svētkus.

No malas helovīni izskatās stilīgi un, mediju ietekmē, noteikti ļoti saistoši, interesanti un ieintriģējoši. Laikā, kad pat psihologi apgalvo, ka helovīna vakars ir sava veida treniņš baiļu pārvarēšanā, kā arī lielisks veids bērnu socializēšanai, mums jābūt vērīgiem un Dieva Vārda gaismā kritiski jāizvērtē, vai tas, ko mums uzspiež globalizācija, ir tiešām kas pieņemams.

Kā man rīkoties šajos helovīnos?

Ja esi viens no tiem cilvēkiem, pie kuru durvīm pieklauvē mazie līķīši un raganiņas, uzdāvini viņiem iespēju dzirdēt par Jēzu! Viņi klauvē pie tavām durvīm, lai kaut ko saņemtu. Uzdāvini viņiem pašu labāko.

Jūs esat pasaules gaišums; pilsēta, kas stāv kalnā, nevar būt apslēpta. Sveci iededzinājis, neviens to neliek zem pūra, bet lukturī; tad tā spīd visiem, kas ir namā. Tāpat lai jūsu gaisma spīd ļaužu priekšā, ka tie ierauga jūsu labos darbus un godā jūsu Tēvu, kas ir debesīs. (Mat 5:14-16)

Avots: Why Christians absolutely should not celebrate halloween

Skaties Dāvida Gleškes video par helovīnu tēmu

Skaties ATMOŠANĀS raidījumu par Helovīniem