Kristietis sociālajos tīklos

Apskatot kāda cilvēka Facebook profilu, mēs par viņa personību varam izdarīt diezgan precīzus spriedumus. Palasot viņa tvītus vai ieskatoties Instagram kontā varam pateikt, kādi ir viņa uzskati un vērtību sistēma…

Aktivitātes, kuras veicam interneta vidē, lielā mērā atklāj, kur un kādā stāvoklī ir mūsu sirdis. Mēs, kristieši, vēlamies, lai mūsu dzīves centrā būtu Jēzus, bet kā ar dzīves daļu, kuru pavadām internetā? Vai manas aktivitātes sociālajos tīklos apstiprina to, ka esmu kristietis un palīdz man būt efektīvam lieciniekam?

Ko NEVAJADZĒTU darīt sociālajos tīklos:

  1. Neiesaisties publiskās teoloģiskās kaujās un diskusijās. Pirmkārt, sociālajos tīklos ir par maz vietas, lai izteiktu jēgpilnus argumentus. Pat ja tavi argumenti kādam liks aizdomāties, citu lietotāju priekšā savu kļūdu atzīs tikai retais. Otrkārt, rakstītam tekstam ir grūti noteikt toni un emocionālo raksturu. Cilvēki rakstīto var saprast, kā grib.
  2. Neaizraujies ar Bībeles pantu citēšanu, tos izraujot no konteksta un nepaskaidrojot. Neliels stāsts par to, kā konkrētais pants tevi iedvesmojis, var citus stiprināt un iedrošināt.
  3. ‘Nepiespamo’ Facebook sienu ar neskaitāmiem pārpublicētiem rakstiem un video. Pat desmit ļoti labu rakstu pārpublicēšana būs kaitinoša, ja tie tiks publicēti vienā dienā. Turklāt, ja iegūsi ‘spamotāja’ slavu, cilvēki nelasīs tavus ierakstus arī tad, ja tie būs patiesi vērtīgi.
  4. Neesi “pārgarīgs”. Ja vēlies publicēt bildi, kurā izskaties labi, nav obligāti – tai pievienot kādu Rakstu vietu un ‘veltīt to Dievam’.
  5. Ne viss, ko esi nofilmējis vai nofotografējis ir jāpublicē internetā. Padomā, vai tas neietekmēs negatīvi tavu liecību un netraucēs cilvēkiem tevis teikto uztvert nopietni.
  6. Pirms dalies ar kādu rakstu, izlasi to visu nevis tikai virsrakstu, lai pārliecinātos, ka piekrīti visam, ko tas saka.
  7. Negatīvos komentārus atstāj pie sevis. Vienalga, kas tev nepatīk – laika apstākļi, cilvēki tev apkārt, mācību stunda vai tualetes papīra cietums. Negatīvu komentāru rakstīšana nevienam nekādu labumu nedod, tad kādēļ tos rakstīt?

Kā tad mums rīkoties?

Tāpēc, vai ēdat vai dzerat, visu to dariet Dievam par godu. – 1. Korintiešiem 10:31

Ja tu vēlies būt aktīvs sociālo tīklu lietotājs, dari to, bet atceries, ka esi kristietis arī internetā. Un arī Dievs lasa tavus ierakstus! 🙂 Pirms publicē kādu komentāru vai rakstu, pajautā – vai mans ieraksts patiktu arī Jēzum? Mums jārīkojas it visā tā, lai tas būtu Dievam tīkami. Jēzus ir Kungs arī internetā! Un atceries:

    1. Uzvedība sociālajos tīklos atspoguļo sirds attieksmi
      Pirms publicē kaut ko savā profilā, padomā, kā tas ietekmēs citus un kā viņi varētu reaģēt uz to. Ja tava publikācija var apgrēcināt vai negatīvi ietekmēt tavu brāli vai māsu Kristū, varbūt to publicēt nevajag.
    2. Esi pozitīvs
      Negatīvo runā ar attiecīgajiem cilvēkiem aci pret aci. Nedari to publiski! Pretējā gadījumā būs vēl vismaz 20 cilvēki, kuri domās, ka aizrādījums vai nosodījums domāts tieši viņiem. Īpaši tas attiecas uz twitter kontiem, kad cilvēki mēdz kādus personiskus norādījumus publicēt publiskā vidē, kur daudzi tos var uztvert kā pārmetumus tieši viņiem. Centies būt pozitīvs un par svētību arī internetā.
    3. Uz ļaunu atbildi ar labu
      Ja kāds tev sociālajos tīklos velta dzēlīgu komentāru, neatbildi ar ļaunu. Tas ir ļoti grūti izdarāms, bet tas ir labākais, ko darīt. Centies atbildēt ar labu, ar humoru. Uzvari ar labo! Ja tavs ienaidnieks cieš badu, tad paēdini viņu ar maizi; ja viņam slāpst, tad atspirdzini viņu ar ūdeni, jo ar to tu sakrāsi kvēlošas ogles uz viņa galvas, un Tas Kungs tev to atlīdzinās. – Sal. p. 25:21-22
    4. Slikta diena? Padari to par lielisku!
      Ja jūties draņķīgi, nečivini apkārt. Ir cilvēki, kas skatās un ņem piemēru no tevis. Esi tas, kas iedvesmo, nevis sūdzas. Sociālie tīkli nav tā vieta, kur tu saņemsi atbalstu grūtā brīdī. Esi reāls. Mēs visi kādreiz sastopamies ar uzbrukumiem, bet uztici to kādam īstam draugam, un saņemsi uzvaru. Tu neesi sakauts, tad neradi priekšstatu, ka tāds esi.

Ja pareizi tos izmantosi, sociālie tīkli var būt labs rīks, lai stiprinātu komunikāciju ar citiem cilvēkiem un liecinātu viņiem par Jēzu. Lai arī caur taviem sociālo tīklu profiliem iespīd gaisma šajā pasaulē!