Mazajām grupām ir ļoti svarīga nozīme draudzes dzīvē. Mazās grupas ir kā nelieli organismi, kas draudzes kopējo darbu padara daudz efektīvāku un dzīvāku. Tieši tajās veidojas ciešākās attiecības draudzes locekļu starpā, un dievkalpojumos dzirdētais vārds iegūst praktisku pielietojumu.

..un tie pastāvēja apustuļu mācībā, sadraudzībā, maizes laušanā un lūgšanā. Apustuļu darbi 2:42

Ir dažādi iemesli, kādēļ cilvēki iesaistās mazajās grupās. Daži iesaistās mazajās grupās, lai kļūtu par pilnvērtīgu daļu no draudzes. Daži iesaistās, jo grib pieaugt Dieva Vārda atziņā. Citi meklē draugus vai atsaucas draugu aicinājumam pievienoties. Citi grib būt vietā, kur mācās praktizēt Dieva Vārdu. Daži nonāk mazajā grupā, jo tas ir veids, kā draudze var parūpēties par katru cilvēku individuāli. Citi ir mazajās grupās, jo vienkārši zina, ka viņiem tā ir vajadzīga.

Iemesli var būt dažādi, bet katram noteikti nācies saskarties ar kādiem mītiem saistībā ar mazajām grupām. Šajā rakstā aplūkosim dažus populārākos mītus un noskaidrosim vai tie ir patiesi.

1. Mazās grupas ir domātas sievietēm
Draudžu rādītāji ASV liecina, ka 61% no draudžu apmeklētājiem ir sievietes, bet vīrieši sastāda atlikušos 39%. Līdzīgu ainu noteikti varam novērot, paverot jebkuras draudzes durvis, arī Latvijā. Bet vai tas nozīmē, ka mazās grupas ir domātas tikai sievietēm? Absolūti nē. Mūsu draudzē vīri regulāri tiekas vairāk nekā 10 dažāda vecuma vīru un jauno vīru grupās. Arī mūsu sabiedrībā novērojama tendence, ka aizvien lielāka kļūst vajadzība pēc dažādām vīru grupām, kas liecina, ka no padomju laikiem pārņemtie stereotipi par vīru nespēju atklāties un sarunāties vairs nav aktuāli. Mazajās grupās vīri lūdz viens par otru, ģimenēm, draudzei aktuālo, pārrunā dievkalpojumā dzirdēto vārdu, padarot to praktiski pielietojamu ikdienā, dalās savās cīņās un uzvarās.

Sekošana Jēzum ir vīrišķīgas ticības piedzīvojums dzīves garumā, un tas ir pilnīgi dabiski, ka vīri šajā piedzīvojumā atrod laiku sanākt kopā, lai dalītos viens ar otru.

2. Mazās grupas vieno cilvēkus ar līdzīgām interesēm
Iespējams, daudzi pievienojas mazajai grupai ar cerību, ka nokļūs starp cilvēkiem ar līdzīgām interesēm. Tomēr realitātē mazajās grupās kopā sanāk visdažādāko sfēru, profesiju un interešu pārstāvji, kuru ceļi ikdienā visdrīzāk nekad nebūtu krustojušies. Tie ir cilvēki ar dažādiem raksturiem un temperamenta izpausmēm. Un kad viņi saprot, ka viņiem nav nekā kopīga, viņi varētu sākt domāt, ka atrodas nepareizajā grupā. Bet patiesība ir tāda, ka mazajās grupās cilvēkus vieno nevis profesija vai intereses, bet Kristus mīlestība un vēlme iepazīt Dievu. Tā ir draudzes un mazo grupu burvība, ka Kristus mīlestībā kopā tiek vienoti visdažādākie cilvēki, ar visdažādākajām interesēm, profesijām un atšķirīgu pagātni.

3. Mazajās grupās notiek bezgalīga runāšanās
Pirmkārt, veselīgas mazās grupas pazīme ir konkrēti nolikts grupas tikšanās laika nobeigums, lai ikviens dalībnieks var laicīgi plānot savu laiku. Iespējams, kādā īpašā reizē grupas ilgums var pārsniegt 1,5 līdz 2 stundu robežas, bet tās noteikti ir kādas īpašas sadraudzības vai praktiskās kalpošanas reizes.

Otrkārt, dzīvas sarunas un iespēja dalīties ar savu piedzīvoto, ir neatņemama grupas sastāvdaļa, tomēr veselīgā grupā centrālais fokuss vienmēr paliek Dieva Vārda un dievkalpojumā sludinātās vēsts robežās.

Grupas tikšanās sastāv no lūgšanām, aizlūgšanām, liecībām, maizes laušanas, dievkalpojumā dzirdētā vārda pārdomāšanas un vienkāršas sadraudzības. Tas noteikti nav laiks, kad runāties par visu, ko nav slinkums.

4. Mazajā grupā parūpēsies par tavām vajadzībām
Nepārproti. Ir brīnišķīgi, ja vienā vai otrā mazajā grupā parūpējas par mūsu vajadzībām. Ir jauki, ja tad, kad draudzē vēl nejūties kā savējais, mazajā grupā tu vari tikties ar citiem cilvēkiem un kļūt par savējo. Ir jauki, ja ir cilvēki, kuri ir kopā ar tevi grūtībās un iedrošina cīņās. Tomēr realitāte ir tāda, ka mazās grupas ir tā vieta, kur mēs mācāmies mīlēt Dievu, mīlot viņa miesu, draudzi – tas ir vienam otru, kā Kristus ir mīlējis mūs. Kad to ieraugām, tas maina veidu, kā skatāmies uz mazo grupu – ne kā vietu, kur ejam tikai saņemt, bet arī dot citiem.

5. Mazās grupas ir paredzētas tikai tiem, kuri jau ilgstoši ir draudzē
Māzās grupas ir vieta, kur kopā sanāk gan tādi, kuri draudzē ir jau vairākus gadus, gan tādi, kuri draudzei ir pievienojušies pavisam nesen. Reizēm mazajās grupās viesojas cilvēki, kuri draudzē iepriekš nemaz nav bijuši, bet ir izlēmuši šādā veidā uzzināt vairāk par draudzi un Dievu. Neatkarīgi no tā, cik ilgu laiku cilvēks ir bijis draudzē, katrs ir aicināts pievienoties mazajai grupai.

6. Man liks izteikties un lūgt visiem dzirdot
Jāatzīst, ka šis mīts ir daļēji patiess, jo pienāks brīdis, kad tevi tiešām aicinās lūgt un dalīties ar to, ko Dievs licis tavā sirdī. Tomēr neviens tev neuzspiedīs to darīt pretēji tavai gribai. To darīt, ir tevis paša interesēs, jo tas tev palīdzēs kļūt patstāvīgākam un stiprākam Kristū. Mazā Grupa ir lieliska vieta, kur mācīties lūgt, studēt Vārdu, liecināt, runāt Dieva Vārdu citu dzīvēs, uzdot jautājumus… Justies brīvi un nebaidīties kļūdīties.

7. Mazās grupas aizstāj svētdienas dievkalpojuma apmeklējumu
Mazās grupas ir labs papildinājums svētdienas dievkalpojumam, bet nevar to aizstāt, jo tā ir vieta, kurā dievkalpojumā dzirdētais tiek atgādināts un pārrunāts, meklējot veidus, kā to pielietot praktiski. Savukārt svētdienā visa draudze sanāk kopā, lai pielūgtu un slavētu Dievu, klausītos sludinātajā vārdā, un būtu kopā ar brāļiem un māsām. Svētdienas dievkalpojumi ir kā svētku reize katram kristietim, bet mazās grupas palīdz šo sajūtu nest ikdienā.

Ja kāds no šiem mītiem bija pazīstams arī tev, ceram, ka ir izdevies to atspēkot, bet lai pārliecinātos par patiesību, vislabākais veids ir pievienoties kādai mazajai grupai, un ieraudzīt to savām acīm.

Avots: Five common small group myths and the truth to help transform your group