KAS IR SEKSTINGS?

Sekstings ir intīmu, seksuāla rakstura ziņu, attēlu vai video pārsūtīšana. Tas var būt atklāts, daļējs vai pilnīgs kailums, izteiktas seksuāla rakstura vēlmes un komentāri. Ļoti bieži šādu saturu savā starpā izplata draugi, “pārīši”, seksuālie partneri. Pārsūtīšanai tiek izmantotas sociālo tīklu platformas un saziņas aplikācijas – WhatsaApp, Instagram, Facebook, Snapchat utt.

Lai gan seksuāla rakstura attēlu un ziņu klātbūtne 21.gadsimta pasaulē nav nekāds jaunums, tomēr sekstings ir problēma, kas ir īpaši izplatīta bērnu un jauniešu vidū – turklāt šo saturu rada, pārsūta un lieto paši jaunieši.

LATVIJAS STATISTIKA

Aptaujas liecina, ka Latvijā ar sekstingu ir saskārušies 69% jauniešu vecumā no 12 līdz 17 gadiem. Viena desmitā daļa no jauniešiem paši ir sūtījuši kādam savas bildes. 42% jaunieši kā ziņu savā ierīcē ir saņēmuši kailfoto vai seksuāla rakstura ziņojumus. 64% pazīst kādu, kas ir nodarbojies ar sekstingu.

KĀDĒĻ, LAI KĀDS SŪTĪTU CITIEM SAVUS KAILFOTO? 

Sabiedrības seksualizācija
Iemesli, kādēļ jaunieši uzņem un pārsūta citiem savas intīmās bildes, ir ļoti dažādi. Viens no galvenajiem cēloņiem ir vispārēja sabiedrības seksualizācija. Sociālajos medijos, mūzikā, interneta platformās, TV, reklāmas baneros utt. seksuāli izaicinoši attēli, video un teksti ir ikdienas norma. Uzaugot šādā seksualizētā vidē, jauniešiem var būt diezgan izplūdušas robežas un izpratne par to, kas ir pieņemami, un kas nav. Līdz ar to, viņiem var nebūt izpratne par privātumu un sava ķermeņa vērtību.

Apkārtējo spiediens
Jauniešiem ir ļoti svarīgi, lai viņi tiktu pieņemti un citu vienaudžu akceptēti. Bieži vien tas nozīmē rīkoties pretēji savai gribai vai pārliecībai, lai tikai saņemtu novērtējumu no citiem. Bieži populārākie un drošākie jaunieši šādā veidā var manipulēt ar tiem, kuri netiek ievēroti, tā aicinot viņus padalīties ar savām bildēm, jo tas, lūk, skaitās stilīgi. Diemžēl daudzi uz to iekrīt un kļūst par kārtējo pakāpienu, uz kura dažs indivīds var celt savu reitingu.

Bieži bildes tiek sūtītas tuvam draugam vai draudzenei, taču, kad attiecības pasliktinās, bildes tiek pārsūtītas vai publicētas.

Cita kategorija ir jaunieši, kuri ir vai vēlas būt attiecībās. Tā saucamie “pārīši”. Skolu vidē tik populārs ir spiediens – “Tu vēl neesi attiecībās? Tu neesi normāls.” Daudzi būs gatavi darīt jebko, lai iegūtu sev “otru pusīti”, nepazaudētu attiecības, neliktos dīvaini citu acīs.

Šī spiediena līdzejoša zīme ir bailes. Bailes palikt vienam, bailes zaudēt draugus, bailes nebūt attiecībās.

KĀDĒĻ NEVAJADZĒTU SŪTĪT CITIEM SAVAS INTĪMĀS BILDES?

Pirmkārt, Bībele māca, ka mums vajag sevi rādīt citiem dievbijīgā veidā. Tas nozīmē, ka mums nevajadzētu darīt lietas un rīkoties tā, kā mēs nebūtu gatavi rīkoties publiski citiem redzot.

Otrkārt, šīs bildes var tikt pārsūtītas tālāk un ievietotas internetā. Ja notikusi noplūde, tās varēs redzēt ģimene, skolas biedri, draugi un pilnībā sveši cilvēki. Tās var ļoti nopietni iedragāt bildes īpašnieka reputāciju tagad un nākotnē.

Treškārt, par nepilngadīgu personu seksuāla rakstura bilžu izplatīšanu draud kriminālatbildība.

KĀ JAUNIEŠIEM RĪKOTIES, JA TIEK IZDARĪTS SPIEDIENS DALĪTIES AR BILDĒM?

Vispirms jau mums ikvienam būtu jādomā par to, kādu saturu mēs paši lietojam savā ikdienā, pie kā pieradinām savas acis un smadzenes. Ja savās viedierīcēs regulāri skatāmies pavedinoša rakstura attēlus, muļķīgus video un lasām jēlas memes, nav jābrīnās, ka pavisam drīz pie tā būsim jau pieraduši un uzskatīsim to par normu, arī attiecībā uz to, kādu saturu radām paši.

Bet kā rīkoties jaunietim, uz kuru tiek izdarīts spiediens uzņemt intīmas bildes un dalīties ar tām? Lai gan pastāv risks zaudēt draugus un iedragāt attiecības, tomēr skaidrs NĒ būtu labākais risinājums.

Šī brīža spiediens nav salīdzināms ar iespējamo pazemojuma sajūtu, ko var piedzīvot brīdī, kad bilde tiek nopludināta.

Turklāt, mums katram ir svarīgi saprast, ar kādiem cilvēkiem mēs gribam saistīt savu nākotni, un vai tiešām cilvēki, kuri pret mums izturas necienīgi šodien, būtu tie, ar kuriem vēlamies būt kopā rīt.

KĀ GLOBĀLI RISINĀT SEKSTINGA PROBLĒMU?

Šķiet, šo problēmu nevar atrisināt tikai pasakot, ka tā nedrīkst darīt. Mums ir jāsludina, jārunā un jāmāca bērniem un jauniešiem viņu vērtību. Jo agrāk cilvēks apzināsies, kas viņš ir, kādu Dievs viņu ir radījis, kāds brīnišķīgs aicinājums ir pār viņa dzīvi, jo svētīgāk tas būs viņa dzīvei.

Tāpat vecākiem ir jāinteresējas par savu bērnu dzīvēm. Izturēties vienaldzīgi būtu vislielākā kļūme. Vecāki, kuri regulāri komunicē ar saviem bērniem un ir viņu uzticības personas, spēs laikus pamanīt brīdinājumus un palīdzēt.

Visbeidzot, ja tu redzi citus nodarbojamies ar sekstingu, ja esi saņēmis kādu kailfoto grupas čatā, ja dzirdi citus jūsmojam par to, tad neesi tas, kurš noklusē netaisnību, bet cīnies par taisnību. Mēs esam aicināti ne tikai sludināt evaņģēliju, bet arī cīnīties un pastāvēt par taisnību.

Un ja lietojam sociālos tīklus, rādīsim piemēru citiem. Ja pat tev liekas, ka tu neesi influenceris, tomēr, ir cilvēki, kuri seko tev un skatās uz to, kā tu dzīvo, un ņem no tevis piemēru.

Mēs katrs varam uzdot sev šo jautājumu –  “Kā es varu palīdzēt nākamajai paaudzei?”

Palīdzība:
Ja saskaries ar sekstingu, palīdzību vari meklēt pie draudzes kalpotājiem vai drossinternets.lv