2016_virs_kurs_iesaistas

Tēvu ietekmi uz bērna attīstību ir grūti pārvērtēt. Tēva fiziska un emocionāla iesaiste bērna dzīvē veicina viņa kognitīvo attīstību, emocionālo veselību un attiecības ar vienaudžiem. Tēvi nekad nav aicināti būt par pasīviem vērotājiem, bet aktīvi iesaistīties savas ģimenes un bērnu dzīvē.

Kā vīri, kas cenšas sekot Jēzum, godāt Dievu un vadīt savas ģimenes, mēs esam aicināti ne vien vienkārši būt klātesoši savās ģimenēs un laulībās, bet aktīvi iesaistīties. Tomēr pirms varam sākt vadīt savus bērnus, mums jātiecas pēc dzīvām un augošām attiecībām ar savām sievām.

Lieki piebilst, ka reizēm ir grūti būt iesaistītam savas ģimenes dzīvē. Pēc garas darba dienas ir viegli atslēgties no visām ģimenes lietām un pazust internetā, pie televizora ekrāna vai sporta aktivitātēs…  Mēs esam vīri un ģimenes galvas, un Dievs mūs aicina kam vairāk, kā tikai pēc darba pārbraukt mājās, nodrošināt ģimeni finansiāli un aizmirst par visu pārējo. Turpinājumā daži padomi, kā varam būt vairāk iesaistīti savas ģimenes un bērnu dzīvēs.

Atstāj savu viedtālruni novārtā

Kad sieva un bērni grib būt kopā ar mums, viedtālrunis var būt traucēklis, kas var novirzīt no svarīgākā, kas tajā brīdī būtu jādara. Visdrīzāk, ka mūsu bērni dodas pie miega visai drīz kopš pārnākam no darba. Tas nozīmē, ka mums ir tikai pāris stundas, ko pavadīt kopā ar bērniem. Neiztērē šo laiku bakstot sava viedtālruņa ekrānu.

Kad mūsu sievas un bērni grib pavadīt laiku ar mums, bet pastāvīgi redz, ka mēs viņu vietā izvēlamies telefonus, mēs dodam mājienu, ka citur notiekošais ir daudz svarīgāks par viņiem.

Ja tavs telefons ir tavā kabatā, tu būsi kārdināts regulāri tajā ieskatīties, pārbaudīt e-pastu, ziņas, rezultātus sportā, palasīt tvītus vai skatīties paziņu aktivitātes Facebookā. Izslēdz viedtālruņa skaņu un noliec to ārpus savas redzamības zonas. Uzvari cīņu pirms tā vēl sākusies un atstāj savu viedtālruni novārtā tiklīdz pārnāc mājās.

Uzdod labus jautājumus

Mūsu sievām noteikti ir lietas, ko viņas vēlētos izstāstīt vai pārrunāt, bet nekad to nedarīs, ja turpināsim viņām uzdot vispārīgus un garlaicīgus jautājumus. Labi jautājumi var atraisīt sarunas, kuras citos apstākļos neveidotos. Nav grūti sievai uzjautāt – “Kā tev šodien gāja?”, bet atcerēties, ka šīs nedēļas nogalē viņa ar bērniem bija devusies uz Leļļu teātra izrādi un uzdot konkrētus jautājumus par pieredzēto, ļautu viņai just, ka tev interesē, kas notiek viņas dzīvē. Tas parādīs, ka tu domā par viņu un tev rūp viņas ikdiena. Vienkārši paprasīt “Kā tev šodien gāja?” ir pārāk prasti… Mēs varam labāk. Jā, tas nozīmē, ka būs jāklausās. Tas nozīmē, ka būs jāuzdod arī papildus jautājumi.

Līdzīgi ar bērniem. Jautāt “Kā tev šodien gāja skolā?” nav pietiekami. Ja tu pajautāsi par sekmēm pulciņā, kurā tavs bērns tikko sācis iet, tu parādīsi savas rūpes un ieinteresētību.

Varbūt tas izklausās ārprātīgi, bet tev pat var noderēt piezīmju blociņš vai aplikācija viedtālrunī, kurā piefiksē iespējamos sarunu tematus vai jautājumus… Labu jautājumu uzdošana prasa piepūli. Tas prasa gatavošanos un aktīvu līdzdalību.

Dariet kopā

Ikdienas rutīna ne vienmēr ļauj atrast laiku, lai spēlētu ar bērniem spēles vai nodotos kvalitatīvām sarunām. Bieži vien, pārnākot mājās no darba mums ir konkrētas lietas, kas jādara – jānopļauj mauriņš, jāgatavo vakariņas, jāsalabo santehnikas caurules,  jānomaksā rēķini…

Ja tavi bērni ir vecumā, kad viņi var būt klāt šajos darbos, izmanto šo iespēju un iesaisti viņus. Dažreiz tas nozīmēs, ka viņi vienkārši skatīsies, ko tu dari. Dažreiz pieskrūvēs kādu skrūvi vai palīdzēs sagatavot kādu sastāvdaļu maltītei. Veids kā būt iesaistītiem – darīt ikdienas darbus kopā ar sievu un bērniem.

Otra iespēja ir aktīvi līdzdarboties un ņemt dalību sievas un bērnu dzīvē. Uzcelt štābiņu, izkrāsot bildes krāsojamā grāmatā, uzbūvēt augstāko lego torni… un varbūt  arī sievas kādreiz var mums atļaut iesaistīties viņu aktivitātēs… 🙂

Atrodi radošus veidus, kā darīt lietas kopā nevis katram atsevišķi, tā tu varēsi pavadīt vairāk laika kopā ar saviem mīļajiem.

Lasiet kopā

Tu taču gribi, lai taviem bērniem izveidojas pieradums lasīt Bībeli un viņi būtu pastāvīgi tajā. Lasi Dieva Vārdu kopā ar saviem bērniem. Pirmkārt, viņi redzēs, ka Bībeles lasīšana tev ir nozīmīga, otrkārt, tu būsi pavadījis laiku kopā ar viņiem.

Ir daudzi pētījumi, kas uzsver lasīšanas nozīmi un vērtību. Un vai bērniem var būt labāka iedvesma lasīt grāmatas, par tēva piemēru, kurš viņiem lasa priekšā Bībeli?

Reizēm tas var būt nogurdinoši, pat grūti, bet Dievs mums ir devis lielisku privilēģiju vadīt savas ģimenes kā aktīviem dalībniekiem nevis tikai vērotājiem. Savas enerģijas ieguldīšana darbībās, kas var stiprināt attiecības ar sievu un bērniem ir ieguldījums ar ļoti labiem procentiem.

Avots: Four ways for fathers to engage at home