2016_bibele_raksts

Sveiks, [vieta tavam vārdam]!

Man ir liels prieks, ka esi izrādījis interesi vairāk iepazīt Bībeli. Tas iedvesmo, ka ir cilvēki, kuri Bībeli uztver tik nopietni. Dažreiz, kad turu rokā Bībeli un iedomājos, ka to ir sarakstījis pats Visuma Radītājs – tas liekas neticami! Pasaulē iedvesmojošākā un dzīvākā grāmata atrodas manās rokās… Un mums tā ir brīvi pieejama. Daudziem kristiešiem visā pasaulē nemaz nav pieejas pie personīgas Bībeles. Bet mums šī privilēģija ir dota!

Tev ir pilnīga taisnība, ka Bībeli vajag lasīt katru dienu. Tev ir jāļauj tai ietekmēt tavas domas un sajūtas. Dižais apustulis Pāvils rakstīja, ka visa Bībele ir Dieva iedvesmots Vārds, kurš noder tev un man, lai mēs kā Dieva bērni būtu pilnīgi, sagatavoti katram labam darbam. Es ticu, ka Pāvils ar to domāja, ka arī tās Rakstu vietas, kuras ir grūti saprast tagad un tūlīt, ilgtermiņā pie tevis izdarīs to, lai tu visas savas dzīves garumā varētu stāvēt stipri Jēzū.

Turpmāk uzrakstīšu pāris ieteikumus Bībeles lasīšanā, kuri man pašam ir palīdzējuši būt pastāvīgam Bībeles lasītājam un ļāvuši to iepazīt daudz dziļāk un pilnīgāk.

Izmanto Bībeles lasīšanas plānu

Tas tev palīdzēs turēties pie disciplīnas un regularitātes, kas ir tik svarīga, lai garīgi pieaugtu un uzturētu modrību. Esmu dzirdējis skeptiķus, kuri saka, ka lasot pēc Bībeles lasīšanas plāna, lasīšana kļūst virspusēja, bez iedziļināšanās. Varbūt kādreiz tā arī gadās, bet manā sirdī vienmēr ir dievkalpojumā dzirdētā doma, ka tu diez vai atceries, ko ēdi brokastīs pirms pieciem gadiem, bet, ja nebūtu regulāri ieturējis maltīti visu gadu garumā, tad šodien tevis visdrīzāk jau nebūtu. Ar Bībeles lasīšanu ir līdzīgi. Tā ir garīgā barība, kas jāēd regulāri. Tādēļ iesaku tev atrast Bībeles lasīšanas plānu, kurš ir ērts un palīdz katru dienu turēties pie Bībeles lasīšanas. Varu ieteikt draudzes “Prieka Vēsts” Bībeles kalendāru ikdienas lasīšanai. Lasot pēc šī kalendāra, gada laikā tu izlasīsi visu Bībeli, divas reizes Psalmus un Jauno Derību. Šo plānu var atrast draudzes mājas lapā un grāmatu veikalā. Ieliec to savā Bībelē, saglabā ierīcē un lasi Bībeli katru dienu.

Iepazīsti konkrētas tēmas vai lasi lēnām konkrētu Bībeles grāmatu

Varbūt tev ir kāda konkrēta tēma, kuru gribi izprast labāk, vai kāds jautājums, kurš ilgāku laiku neliek mieru? Tad lasot Bībeli, koncetrējies tieši uz šo aktuālo jautājumu. Piemēram, ja gribi izprast, ko Bībele saka par piedošanu – izlasi visu Jauno Derību vai Psalmus, meklējot atbildi jautājumam par piedošanu. Gribi labāk izprast glābšanu? Tad lasi Pāvila vēstuli Romiešiem. Kādreiz ir noderīgi vienkārši lēnām lasīt kādu Bībeles grāmatu, cenšoties  uztvert tās kopīgo vēsti un nianses.

Mācies no galvas Rakstu vietas un izraksti īpašās

Lai Dieva Vārds varētu mainīt mūsu domāšanu un palīdzēt ikdienā, ir svarīgi, ka mācāmies Rakstu vietas no galvas. Tas ir tik īpaši – iemācīties kādu no Rakstu vietām un tad domāt par to neatkarīgi, kur tu atrodies. Ja Dieva Vārds nebūs tikai tavā Bībelē, bet tavā sirdī un domās, tad tava ticība augs, un tu būsi daudz drošāks un efektīvāks savā ikdienā.

Vēl gribu tev ieteikt izveidot īpašu kladi, kurā izrakstīt tās Rakstu vietas vai pat nodaļas, kas tevi īpaši uzrunā. Reizēm ir sajūta, ka pildspalvai ir īpašas acis, jo brīdī, kad sāc rakstīt Vārdu uz papīra, tas atklājas jaunā gaismā un daudz labāk paliek atmiņā. Tāpēc es iesaku tev pierakstīt visu, ko Dievs uz tevi runā caur savu Vārdu vai atklāj lūgšanā.

Pārrunā lasīto

Vai tev ir kāds draugs, ar kuru vari pārrunāt lasīto? Izlasīto nostiprināt savā atmiņā ļoti palīdz, kad vari kādam pastāstīt, kas tevi ir uzrunājis un kā tu to praktiski vari pielietot savā dzīvē. Lieliski, ja to vari darīt savā ģimenes lokā, bet ļoti piemērota vieta tam ir arī Mazā grupiņa vai jebkura tikšanās ar kristīgu draugu. Kad to pārvērš par tradīciju, tas dod papildus motivāciju Bībeles studēšanai.

Ceru, ka mani ieteikumi tev palīdzēs! Bet atceries, ka Bībeles lasīšanā nav vienas konkrētas formulas. Vienkārši lasi! Ja grūti lasīt pēc plāna, lasi to regulāri mazākās “porcijās”. Galvenais, ļauj Dieva Vārdam ienākt tavās domās un sirdī. Gudri vīri ir izpētījuši, ka lai izlasītu Bībeli no vāka līdz vākam vienā reizē, ir nepieciešamas 70 stundas. Aptuveni tik daudz laika vidusmēra cilvēks mēneša laikā pavada pie televizora. Tas parāda, ka lai gan Bībele tev var likties ļoti bieza grāmata, saliekot pareizas prioritātes, tu to visu vari izlasīt pat vairākas reizes gadā un laiku tam mierīgi var atrast.

Svētības!

Tavs labais draugs