2015_viri

No mācītāja Grega Laurija 

Jau vairākus gadus manā īpašumā ir 1957. gada atjaunotais “Bel Air” kabriolets. Kādu dienu, kad ar sievu devāmies izbraucienā, pie sarkanā luksofora mums blakus nostājās vīrietis uz „Harley Davidson” un cauri motora rīboņai skaļā balsī kliedza:

– ­ “Nevaru izstāstīt, cik daudzas reizes esmu uz šādiem 57. gada modeļiem trenējies šaušanas mākslā.”
– “Tiešām?” jautāju.
– “Jā, bet jūsējais ir varen skaists. Esat tajā ieguldījis lielu darbiņu.”

Iedegoties zaļajai gaismai, viņš pazuda manam skatienam. Šis vīrs uz moča patiesībā manam vāģim bija izteicis lielu komplimentu. Kaut šādas mašīnas bija izmantojis praktizējoties šaušanā, viņš tomēr pārsteigts ievēroja, ka pieliekot lielas pūles, ieguldījumus un izdomu, vāģis izskatījās iespaidīgi.

Tas pats attiecas uz stipru laulību. Tā prasa regulāru mīlestības pilnu apkopi. Diemžēl vairums mūsdienu cilvēku laulību vēlas tikai izmantot savam labumam, no sevis tajā ieguldot ­neko.

Esam pieraduši ātri mainīt lietas. Skapītim noplīst rokturis. Kāpēc tērēt laiku to mainot, ja tirdzniecības centrā var iegādāties jaunu? Saplīst rāvējslēdzējs muguras somai. Kāpēc noņemties ar tādiem sīkumiem, kā diega vēršanu adatā vai jauna slēdzēja iegādi? Labāk pirkt jaunu. Ja esošais vāģis nesniedz kāroto un varam atļauties, pērkam nākamo! Mūsdienās reti kurai lietai ir sentimentāla, īpaša vērtība! Viss ir dabūjams lēti, ātri un bez liekas piepūles.

Tāpat ar attiecībām – kāpēc veltīt spēkus, laiku, enerģiju un sevi pazemot, cenšoties saglabāt laulību, ja varam ātri tikt pie jaunas partneres, kura vismaz sākumā mūs lieliski sapratīs? Tā taču dara visi! Neviens mani nevar nosodīt! Bet tā tam nav jābūt! Mūsu laulībām ir jāilgst „līdz nāve mūs šķirs!” Tāpēc vēlos dalīties ar 5 principiem, kurus pielietojot ikdienā, tava laulība kļūs stiprāka.

Gaisma palīdz visu saskatīt skaidri un pareizi. “Tavs vārds ir manu kāju spīdeklis un gaišums uz maniem ceļiem.” /Ps 119:105/

1. Ieslēdz gaismu!

Regulāri nes savas attiecības Dieva priekšā.

Vai tici, ka Bībele ir Dieva Vārds? Ja jā, ­ vai tu tai paklausi? Nevis, vai Vārds atbilst tavām vēlmēm, sajūtām un uzskatiem par attiecībām, bet vai tu, tavi uzskati, attieksme, prasības, standarti un rīcība atbilst Dieva Vārdā teiktajam. Vai tu, vīrs, skatīdamies Vārdā, vari teikt: ”Es tiešām mīlu savu sievu tā, kā Kristus mīl savu draudzi?” Jā, es piekrītu, ka šie nosacījumi izklausās ikdienā nepiepildāmi. Esmu precējies jau 25 gadus, tāpēc man vairs nav ilūziju par laulību. Laulība ir darbs. Tāpēc es katru rītu izlemju ar visu spēku mīlēt savu sievu, kā Kristus mīl draudzi.

Ja kaut kas šķiet neiespējams, tas nenozīmē, ka tev ar visu spēku nav jāmēģina to darīt par iespējamu.

2. Uzmosties!

Attopies no garīgas letarģijas un saproti, ka tu nevari dzīvot dzīvi aizmidzis – neesot nomodā par sevi un savu laulību.

Nekas labs nenotiks un neprogresēs, ja tu aktīvi nerīkosies. Ja vēlies, lai lietas uzlabojas, rīkojies, dari! Kā kristietim tev jāsaprot, ka mūsdienu kultūra ir kā garīgs mīnu lauks, kuram jāiziet cauri uzvarā. Tev jābūt nomodā par savu namu – kas tajā ieiet un kas no tā iziet. Ja nebūsi nomodā, kāds cits būs. Bet tad, esot uz šķiršanās robežas, nevaino Dievu, bet vaino sevi. Mūsdienu kultūra nav draudzīga laulībai, tā drīzāk ir naidīgi noskaņota pret biblisku savienību starp sievieti un vīrieti, bet ļoti draudzīga savienībai starp viena dzimuma cilvēkiem.

Sātans ienīst ģimeni. Viņš darīs visu, kas viņa spēkos, lai iznīcinātu tavējo. Pārliecinies, ka ap jūsu sirdīm tu esi nostiprinājis ugunsmūri, un tu dari visu, lai nosargātu savu savienību.

3. Esi piesardzīgs!

Bībelē teikts: “Tu, kas stāvi, pielūko, ka nekrīti..” Cīnītājs, kurš visu laiku rēķinās ar draudiem, būs gatavs stāties pretim ienaidniekam. Bet tas, kurš uzskata, ka viss ir kārtībā, kļūs miegains un nevērīgs, tāpēc nepamanīs ienaidnieka tuvošanos. Piesardzība nozīmē, ka tu pārbaudi lietas, kas ienāk tavā mājā, prātā, domās, tu rūpīgi pārbaudi pats savu sirdi, un, atrodot kādu nepareizu sakni, to rauj laukā.

Dzīvo savu dzīvi ar apziņu, ka stipra un veiksmīga laulība nav “cūkas laime”, bet smags darbs!

4. Izmanto gudri laiku

“Izmantojiet laiku, jo šīs dienas ir ļaunas!” Efeziešiem 5:16

Varbūt tu dzīvo pārmetumos un šausti sevi, ka neesi bijis ideālais vīrs, bet ko tas palīdz? Ja esi pamodies, tev dota iespēja ­ sāc darīt! Mēs bieži atliekam lietas, cerot, ka rītā pamodīsimies laimīgā laulībā. Taču, mīļais sapņotāj, ja šodien tu neko nedari, lai rītdiena tāda būtu, tu nekad to nesagaidīsi!

5. Esi piepildīts ar Svēto Garu

Lai Dieva standarti neliktos grūti, pat neizpildāmi, mums jābūt piepildītiem ar Svēto Garu, jo Viņš ir mūsu Palīgs. Tikai ar Svētā Gara palīdzību mēs varam kļūt par tādiem, kādus Dievs mūs grib redzēt un kādus Viņš mūs ir radījis.

Oriģinālā valodā jēdzienam “būt piepildītam ar Svēto Garu” ir tā pati doma, kas vējam, kas pūš burās, lai laiva kustētos vēlamā virzienā. Grieķu vārdnīcā šis jēdziens nozīmē ­ nepārtraukta darbība. Nepietiek, ka Dievu meklējam reizi mēnesī vai nedēļā. Tas jādara nepārtraukti.

Vēlies, lai tava laiva peld vēlamā virzienā? Tev vajadzīgs pareizais vējš. Ja nerīkosies, ­ apstākļi, sagadīšanās un nepatīkami pārsteigumi tevi mētās pa viļņiem kā pagadās.

Bībele ir Dieva inspirēts Vārds. Seko tās principiem un tava laulība ne tikai izdzīvos, bet uzplauks.

Mācītājs Gregs Laurijs