Pastāv uzskats, ka dzīve pati bērniem iemācīs to, kā jādzīvo. Tomēr mēs savus bērnus varam sagatavot, tos trenējot un disciplinējot laicīgi. Iespējams, ka ir daži brīnumbērni, kuriem dabīgi izdodas paklausīt, muzicēt, sportot un vadīt, bet veiksmīgākajiem to kāds ir iemācījis. Ja vēlies būt lielisks tēvs un izaudzināt dievbijīgus bērnus, sagatavo plānu, kā viņus disciplinēsi un trenēsi. Piedāvājam 22 idejas, kā to varētu darīt.

1. ESI NOTEIKTS
Nospraud saprātīgas robežas, izskaidro tās bērniem un ievēro tās.

2. ESI KONSEKVENTS
Tavi bērni iemācīsies pielāgoties tavām un mammas audzināšanas atšķirībām. Ja tu bērniem atļausi lēkāt pa gultu, bet viņa neatļaus, bērni to darīs, kad būs ar tevi, bet nedarīs, esot ar mammu. Tomēr, ja vienu dienu tu atļauj lēkāt, bet nākamajā aizliedz, bērni apjuks un vilcināsies paklausīt.

3.  IZEJ UZ KOMPROMISIEM
Bērni bieži nespēj noteikt atšķirību starp lielām un mazām problēmām. Reizi pa reizei ir pieņemami piekāpties maznozīmīgos jautājumos. Piemēram, vēl viens dzimšanas dienas kūkas gabaliņš var novērst niķi dienas noslēgumā. Tas dos taviem bērniem pašnoteikšanās sajūtu un palīdzēs piekāpties svarīgākos jautājumos.

4. ESI UZSTĀJĪGS UN SPECIFISKS
“Pārstāj mētāties ar ēdienu!” skan labāk, nekā “Beidz! Dzirdi?!”

5. DOD IZVĒLES IESPĒJAS
Katrīna Kvola (grāmatas “Novirzot bērna uzvedību” autore) iesaka, piemēram, ja bērns viesistabā no plaukta gāž ārā grāmatas, dod viņam izvēles iespējas: “Vai tu labāk gribētu pārstāt mētāties ar grāmatām, vai drīzāk iet uz savu istabu?” Ja bērni ignorē tevis uzdoto jautājumu, maigi, bet noteikti aizved viņus uz istabu un paziņo, ka viņi var atgriezties viesistabā, kad būs gatavi klausīties.

6. SAMAZINI BRĪDINĀJUMU SKAITU UN, LŪDZU, NESKAITI TOS
Ja bērni saprot noteikumus, īsteno apsolītās sekas nekavējoties. Ja pieradināsi bērnus pie sešiem brīdinājumiem un trīs “pēdējiem” brīdinājumiem pirms rīkosies, viņi iemācīsies atbildēt tikai astotajā reizē. Tāpat tas ir ar skaitīšanu. “Nāciet! Viens, divi, trīs…” Viņi, protams, atnāks tikai tad, kad būsi beidzis skaitīt. Tu pats būsi iemācījis bērniem, ka jāklausa tikai uz trīs. Ja viņi neklausa uzreiz, ir jābūt kaut kādām sekām.

7. SAVIENO SEKAS AR PROBLEMĀTISKO UZVEDĪBU
Neaizmirsti skaidri un vienkārši paskaidrot, ko tu dari un kāpēc. Piemēri:
“Es atņemu tev āmuru, jo tu sit māsai.”
“Es tev teicu, lai neņem olas ārā no ledusskapja, bet tu neklausīji. Tagad tev būs jāpalīdz satīrīt virtuve.”

8. NEATLIEC SODU UZ VĒLĀKU LAIKU
Ja bērniem pienākas sods, īsteno to nekavējoties. Nav pareizi ciesties dienas garumā, bet disciplinēt tikai vakarā. Bērniem ir grūti savienot negatīvās sekas ar nevēlamo rīcību.

9. NEIZPLŪSTI GARUMĀ
Kad sods ir galā, atgriezieties dzīvē. Ja viss ir skaidri paskaidrots un pārmācība ir notikusi, aizmirsti par to. Nav nekāda labuma no tā, ka atkal un atkal pie tā atgriezies.

10. SAGLABĀ MIERU
Kliegšana, bļaušana un agresīva runa viegli var pārvērsties verbālā vardarbībā, kas bērnu pašvērtībai var izraisīt ilgtermiņa problēmas.

11. PIELĪDZINIES BĒRNU LĪMENIM
Kad sarunājies ar savu bērnu, īpaši pamācot, nometies uz ceļa vai apsēdies. Arī sēžot tu izskaties pietiekami liels, lai bērns neaizmirstu, ka esi priekšnieks.

12. NEVADI LEKCIJAS
Garu lekciju un pamācību vietā uzdod jautājumus, kuri bērnus iesaistīs diskusijā par problemātisko uzvedību. Jautājumu piemēri:
“Vai bērniem vajadzētu smēķēt cigaretes?”
“Vai tev patīk, kad kāds tevi nogrūž zemē?”

13. KRITIZĒ UZVEDĪBU, NEVIS BĒRNUS
Pat tādi šķietami nenozīmīgi komentāri kā: “Es tev tūkstošiem reižu esmu teicis” vai “Katru reizi…” bērnam rada sajūtu, ka viņš nespēj kaut ko izdarīt tev pa prātam. Tu vienmēr būsi vīlies.

14. IEDROŠINI POZITĪVU UZVEDĪBU
Mēs pārāk daudz laika pavadām kritizējot negatīvo un nepietiekami daudz uzteicot pozitīvo. Sirsnības pilni komentāri, kā piemēram – “Es tik ļoti lepojos ar tevi, kad redzu, ka pats sakārto mantas,” paveic daudz.

15. SPĒLĒ SPĒLES
Pārvērt ikdienas pienākumus par spēli. Divi palīdzoši piemēri:
1. Paskatīsimies, kurš savāks vairāk rotaļlietu!?
2. Es noteikti varu uzvilkt savus apavus ātrāk nekā tu savējos.

Pārliecinies, ka nesavāc vairāk mantu vai pirmais neuzvelc apavus, jo bērni, kuri jaunāki par pieciem gadiem, nemāk zaudēt.

16. IZVAIRIES NO NIĶIEM
Iemācies atpazīt, kas tieši izsauc bērnu niķošanos. Biežākie izsaucēji ir nogurums, pārāk liela stimulācija, izsalkums vai slimība. Šo faktoru mazināšana palīdzēs samazināt niķošanās biežumu.

17. NEPĀRMĀCI SAVU BĒRNU DUSMU PĀRŅEMTS
Veiksmīgas pārmācīšanas noslēpums ir zināt, kā un kad to darīt. Nekādā gadījumā nepārmāci savu bērnu dusmu vai aizvainojuma pārņemts. Pagaidi, kad esi nomierinājies un vari disciplinēt mīlestībā. Pārliecinies, ka bērns saprot, ka sods ir konkrētas uzvedības sekas. Bez pēriena noteikti ir daudzas citas metodes bērnu disciplinēšanā.

18. NEKRATI BĒRNUS
Tev var šķist, ka tas ir mazāk vardarbīgs veids, kā izgāzt savas dusmas, bet tā tas nav. Bērnu kratīšana var sakratīt bērna smadzenes, izraisot smadzeņu bojājumus.

19. APKARO KUKUĻOŠANU
Ir liels kārdinājums bērniem kaut ko piesolīt, lai viņi tev klausītu, bet tu taču nevēlies, lai bērni tevi klausa tikai tad, ja skaidri redz, kādu labumu iegūs paši.

20. ESI PIEAUGUŠAIS
Ja vēlies saviem bērniem iemācīt, ka raut matus vai otram kost nav labi, pats raujot viņiem matus vai kožot, efekts būs pretējs – tas šādu uzvedību tikai pavairos. Vardarbība nekad nav risinājums.

21. NEKĀDAS ČĪKSTĒŠANAS UN SŪDZĒŠANĀS
Paskaidro saviem bērniem, ka tu neatsauksies uz čīkstēšanu un nedosi viņiem to, ko viņi nepalūgs kārtīgi un pieklājīgi.

22. PARĀDI LABU PIEMĒRU
Ja tavi bērni redzēs, ka tu un mamma diskutējat miermīlīgi, viņi iemācīsies darīt to pašu. Ja viņi redzēs, ka necieni autoritātes vai neievēro ceļa satiksmes ierobežojumus, viņi darīs tāpat.


Šo resursu piedāvā Tēvu klubsAizpildi anketu, ja vēlies iesaistīties.