PV_2015_007

David Green

Žurnāla „Forbes” intervijā Deivids uzsver, ka 3 miljardu vērtā mājsaimniecības preču veikalu ķēde ir Dieva īpašums. Ievērojot bibliskos principus, Grīns ir kļuvis par vienu no lielākajiem kristīgajiem labdariem pasaulē – sakot, ka lielāko balvu viņš dabūs no Tēva debesīs. Kad žurnālists lūdza viņam atklāt savu veiksmes formulu, Deivids, septiņdesmitgadīgais uzņēmuma īpašnieks, pazemīgi teica: ”Patiesībā viss, kas pieder man, un viss, kas pieder tev, ir tikai Dieva žēlastības nopelns. Esmu iemācījies vienu – es varu skriet, darīt un censties, bet, ja Dieva roka nav pār notiekošo, mana situācija neuzlabosies ne pa mata tiesu. Es dzīvoju pateicībā par vakardienu un ticībā un paļāvībā par rītdienu. Pirms katras sapulces vai lēmuma pieņemšanas, es saku: ”Dievs, viss ir par Tevi un pieder Tev!” Taču viens noslēpums gan man ir, kāpēc esmu Dieva svētīts – es vienmēr esmu bijis devējs.”

Deivids Grīns uzņēmējdarbību sāka savas mājas viesistabā, veidojot nieciņus mājas dekoram, ko pēc tam pārdeva radiem, draugiem un paziņām. Pamazām bizness izauga par lielu mājsaimniecības preču ķēdi, kurā nu jau ietilpst 561veikali, kas izvietoti 42 štatos. Grīnam un viņa ģimenei pieder 100 % uzņēmuma akciju.

Runājot par veikala telpām, 1970. gadā Deivids savu pirmo miniatūru bilžu rāmju veikaliņu atvēra garāžā. Bet, redzot cik pieprasītas ir šīs preces, uzņēmējs paplašināja darbību, līdz 1972.gadā atvēra pirmo 27m2 lielo lielveikalu „Hobby Lobby”. Šodien „Hobby Lobby ” tiek uzskatīts par vienu no līderiem mājsaimniecības preču nozarē, un viņa veikalu vidējā platība ir 5000m2.

Žurnālā „Forbes” Deivida uzņēmums minēts kā viens no lielākajiem privātā kapitāla sabiedrībām, un viņš pats ieņem 79. vietu bagātāko amerikāņu sarakstā.

Uzņēmuma ziedojumu nolūks – atbalstīt evaņģēlija pasludināšanu. Tas viņu padarījis par lielāko individuālo devēju Amerikā. „Nav starpības, vai tu darbojies biznesa sfērā vai ne, Dievam pieder visa slava un gods par visu. Daudzi uzņēmēji, kuri tic Dievam, dzīvo divas dzīves. Vienu – kad viņi draudzē saka, es un mans desmitais pieder Dievam. Otra sākas pirmdienas rītā, kad, atnākot uz darbu, aizmirst, ka šis uzņēmums ir Dieva žēlastības dāvana, Viņa dotā iespēja atskanēt evaņģēlija glābjošai vēstij. Bieži gadās, ka kāds no piegādātājiem man klusām pačukst, ka arī tic Dievam, es tad domāju: „Labi, lai Dievs tevi svētī, bet tu palaid garām daudzas izdevības un svētības, kuras bauda tie, kas strādā Viņa druvā!”

Deividam nepietiek ar to, ka Amerikas lielveikalos uz iepirkuma čeka un maisiņiem drukā kādu no viņa mīļākām Bībeles Rakstu vietām. Ar dažādu fondu starpniecību uzņēmējs ir nodrošinājis 1,4 miljardu Bībeļu iegādi un brīvu izsniegšanu misionāriem, kas kalpo nabadzīgās valstīs. Viņš saka: ”Nav tā, ka mēs iespiežam Bībeli izsalkuša bērna rokās. Mēs kalpojam arī ar pirmās palīdzības sniegšanu un pārtikas iegādi, taču, ja man jautā, kā labāk – nomirt no ēdiena trūkuma vai nomirt, nesaņemot glābšanu, es labāk izvēlos pirmo.”

PV_2015_008

Tā vietā, lai finansētu fondus, kas cīnās pret slimībām vai labotu Amerikas skolu sistēmu, viņš pārvērtis savu iespaidīgo uzņēmumu par masīvu misionāru organizāciju. „Hobby Lobby” uzņēmums pusi no ienākumiem, pirms nodokļu nomaksas, ziedo kalpošanām, kas sludina Evaņģēliju. Lai gan Grīns savu grāmatvedību publiski neatklāj, Forbes aptuvenie rēķini liecina, ka viņa ieguldījums, lai Amerikā atskanētu Evaņģēlijs, rēķināms ap 500 miljonu dolāru. Grīna labklājība nodrošina vairāku kristīgu universitāšu un draudžu pastāvēšanu.

Uzņēmuma ziņojums vēsta – mēs augsti vērtējam savus klientus, tāpēc esam apņēmušies:

• Godāt To Kungu ar visu ko darām, vadot uzņēmumu pēc bibliskiem principiem.
• Piedāvāt klientiem labus izstrādājumus un patīkamu apkalpošanu.
• Veidot pozitīvu darba vidi un kompānijas politiku, kas stiprina raksturu un ģimeniskās vērtības.
• Nodrošināt labu produktu atgriešanas politiku, dalīties svētībās ar uzņēmuma darbiniekiem un investēt sociālajā darbā.
• Mēs ticam, ka mūsu uzņēmums pastāv tikai, pateicoties Dieva žēlastībai. Dievs ir bijis mums uzticams vakar, un mēs uzticam Viņam arī savu nākotni.

„Hobby Lobby” strādā katru darba dienu, arī sestdienās, taču svētdienās uzņēmuma durvis apmeklētājiem ir slēgtas.

Deivida Grīna 5 bērni arī ir izvēlējušies iet sava tēva ceļu, par ko viņam ir liels prieks: ”Kas var būt labāks pat to, kā redzēt, ka tavi bērni kalpo tam Kungam un izprot svarīgākās prioritātes,” saka uzņēmējs.

Vairāk par uzņēmēju – http://www.hobbylobby.com/