PV_2015_053

LeCrae

2014.gadā kristīgās hip-hop mūzikas izpildītājs Lecrae izdeva savu septīto studijas albumu ’’Anomaly’’ kuru jau pirmajā nedēļā pārdeva vairāk kā 88 000 reizes un tas kļuva par ietekmīgā Billboard 200 topa populārāko albumu! Lecrae ir kļuvis par pirmo mūziķi, kura albums vienlaicīgi ieņem 1.vietu gan Billboard 200, gan Gospel albumu topā.

Billboard 200 ir mūzikas ierakstu tops, kas atspoguļo 200 vispopulārākos albumus ASV. Šis tops bieži tiek lietots kā rādītājs mūzikas izpildītāju popularitātei, jo veidots balstoties uz mūziķu pārdoto albumu skaitu. Lecrae ar savu jaunāko albumu ir spējis iekarot ne tikai kristīgās mūzikas topu virsotnes, bet kļūt par līderi populārās mūzikas tirgū, kas ir galvu reibinošs sasniegums.

Lecrae ir pazīstams ar to, ka viņš spēj nojaukt robežas un būvēt tiltus starp dažādiem mūzikas stiliem un izpildītājiem. Viņš regulāri sadarbojas ar populāriem hip-hop izpildītājiem, tomēr mūzikas centrā vienmēr viņš atstāj – savu ticību.  Un šī sajūta, būt atšķirīgam, ar novirzi no normas – atspoguļota viņa jaunākajā albumā. Ar pirmo dziesmu ’’Out- siders’’, viņš runā par spēju atrast brīvību un būt atšķirīgam sabiedrībā, kas uzspiež, lai kļūstam kā visi un apspiežam aicinājumu, kuru Dievs ielicis mūsu sirdī. Dziesmu tēmas variē no komentāriem par sociāliem procesiem, mīlestības dziesmām savai sievai līdz pārdomām par uzticības nozīmi un pretošanos kārdinājumiem. Tāpat viņš dziesmās pauž nožēlu par hip–hop mākslinieku tendenci radīt dziesmas par seksu un narkotikām, negatīvi ietekmējot sabiedrību. Cauri visām tēmām, ko mākslinieks aptver jaunajā albumā, Jēzus joprojām ir visa centrā –  Viņš ir galvenā norāde aiz katra panta.

Par mūziķi
1979.gadā dzimušais Hip-hop mūzikas izpildītājs no ASV ir neatkarīgās ierakstu kompānijas ’’Reach Records’’ direktors un organizācijas ’’Reach life ministries’’ līdzdibinātājs. Kad 2013.gadā, sadarbojoties ar DJ Don Cannon, viņš publicēja bezmaksas mixtape ’’Church Clothes’’, diennakts laikā tas tika lejupielādēts vairāk kā 100’000 reizes. Lecrae ir arī piedalījies prestižajā MTV Cypher, kurā savus repa gabalus izpilda tādi hip–hop smagsvari kā Eminem, Ludakris, Busta Raims, Estelle u.c.

’’Es vienmēr esmu cietis no mazvērtības kompleksiem. Mans tēvs tā vietā, lai pavadītu laiku ar mani, bija izvēlējies lietot narkotikas kopā ar pagrimušiem cilvēkiem. Tāpēc savu pašvērtību es ieguvu ielās, tai dzīvesveidā, kāds tur valdīja. Mani uzaudzināja tā kultūra, kurā es dzīvoju, nepārtraukti atrodoties starp mātes brāļiem, kas bija bandas locekļi. Slepkavības, ielaušanās un vardarbība bija mana ikdiena, ko pavadīja narkotikas un sievietes manu onkuļu dzīvēs.

Kamēr biju mazs, es idealizēju šo dzīvesveidu un sapņoju, ka, izaudzis liels, arī reiz kļūšu par bandas locekli. Es pat kāroju katru tetovējumu, kas rotāja manu radinieku ķermeņus. Pēc tam, kad pirmo reizi redzēju pistoli, es sāku iztēloties, kā reiz to lietošu, jo uzskatīju, ka tā ir īstā vīrišķība un drosme.”

Tomēr savos pusaudža gados mūziķis sāka saprast, ka nejūtas laimīgs. Izvirzīto mērķu sasniegšana neatnesa gaidīto apmierinājumu. Un katrs ieguvums, pēc kā viņš tiecās, beigās atstāja vien izmisumu un tukšumu.

Savā mašīnā Lecrae, kā veiksmes amuletu, mēdza turēt Bībeli. Kādu nakti policisti, apturot viņa auto, kad tas lielā ātrumā veica neatļautu darbību, atrada dziedātāju narkotisko vielu ietekmē. Viņi to arestēja un, saslēgtu roku dzelžos, sēdināja patruļas mašīnā, lai vestu uz cietumu.

Par tālāko dziedātājs stāsta: “Policijas oficieris aizgāja pārmeklēt manu mašīnu un atrada tur Bībeli. Pārsteigts viņš atnāca pie manis un vaicāja, vai es zinot, kas tā par grāmatu? Smīnot atbildēju: ‘’Vai man vajadzētu?’’ Oficieris, nopietni mani uzlūkojis, sacīja: ’’Es tevi šoreiz atlaidīšu brīvībā un neuzsākšu lietu, jo vēlos, lai tu šo Vārdu no Bībeles burtiski ēd. Es gribu, lai tu to lasi katru brīvo mirkli, un tad, kad kādu dienu tev liksies, ka nevari izbrīvēt laiku tās studijām, gribu, lai tu atceries manu seju un gādā, lai tev šis laiks atrastos. Vēl vairāk, es vēlos, lai tu to ne tikai katru dienu lasi, bet dzīvo tajā!’’

Sajūtot oficiera patiesās rūpes par mani, biju pārsteigts. Vēl nekad dzīvē nebiju piedzīvojis tādu attieksmi no svešiem cilvēkiem. Apsolīju sev pildīt oficiera teikto un vairs neiekļūt nepatikšanās.’’

Pagāja laiks, un Dievs atkal uzrunāja mūziķi, kad kristīgi paziņas viņu paņēma līdzi uz kādu konferenci, kurā viņš pirmo reizi dzirdēja Evaņģēlija vēsti.
’’Mācītājs runāja par Jēzu, kurš nesa krustu uz Golgātu, par nievājošajiem saucieniem, par sāpēm un ciešanām, kuras Viņš piedzīvoja, par to, ka Jēzus uzņēmās sāpes un ciešanas, lai es varētu dzīvot. Sāku raudāt un lūdzu piedošanu par savu dzīvesveidu – par teikto, darīto, domāto un plānoto. Par visu. Es vairs negribēju dzīvot tā, kā biju to darījis.”

Veselu gadu mūziķa dzīve mijās starp koledžas ballītēm un apzinātu kristieša dzīvi. Viņa dzīve bija haotiska, dubulta dzīve, pa īstam negūstot baudu ne pie Kristus, ne pasaulē.
’’Es saucu uz To Kungu: ’’Dievs, es vairs tā nespēju dzīvot! Man liekas, es nogalināšu sevi vai kādu citu, ja tā turpināšu. Lūdzu, apstādini mani, pirms notiek kas tāds! Apturi mani! Dari jebko, tikai, lūdzu, atstāj mani dzīvu!” Un tad tas notika. Reperis cieta smagā avārijā, kas mūziķim lika izvērtēt visu.

’’No avārijas, kurā mana mašīna bija tik samīcīta, ka piebraukušie mediķi bija pārliecināti par smagām mugurkaula traumām, es iznācu bez nevienas skrambiņas, bez mazākā ievainojuma. Pateicos Dievam par Viņa žēlastību un sapratu, ka pienācis laiks ne tikai censties kļūt labākam, bet pilnībā atdot savu dzīvi Dievam.” Tās dienas vakarā viņš, sabrucis Dieva priekšā, atdeva sevi pilnībā Viņa godam.

’’Es tiku radikāli pārmainīts. Apzinājos, ka biju dzīvojis melos. Mana pirmā atklāsme – tikai Kristū varu gūt piepildījumu. Viņš ir mans piepildījums! Es vēlējos, lai visi to zina, ka nekam uz šīs pasaules tā pa īstam nav jēgas, kā vienīgi attiecībām ar Kristu. Es vēlējos, lai visi piedzīvo to, cik brīnišķīgs ir Dievs.’’

Lecrae sāka kalpot. Viņš uzrakstīja savu pestīšanas liecību uz vienas lapas un tad to dalīja visiem sava rajona cilvēkiem. Viņš stāstīja par Dievu ikvienam, kurš tikai bija gatavs viņu uzklausīt. ’’Es biju lepns par savu liecību, par to, ka Dievs bija man pieskāries. Es biju lepns par savu Dievu. Par mani smējās, sauca par fanātu un nūģi, bet es jau biju cits cilvēks, un tas mani vairs neskāra. Es biju Viņā.”

Neilgi pēc jaunpiedzimšanas, mūziķis atskārta vēl kaut ko ļoti svarīgu – viņa degsme par Kristu un talants būt par reperi tomēr ir savienojamas lietas. ’’Biju domājis, ka Kristus un reps ir kas nesavienojams. Domāju, ka Dievam  noteikti nepatīk reps, ka Viņš atzīst tikai ērģeļu skaņas. Reiz Bībelesskolā kursa biedri, zinot manu stāstu un to, ka agrāk mēdzu repot, ieteica sākt rakstīt tekstus par godu Dievam. Tajā pat mirklī, kad atvēru muti, es sāku repot – visu, kas bija manā sirdī – piedzīvoto, Rakstu vietas, savus sapņus, viss nāca ārā no manis šajos tekstos. Tie, kas mani dzirdēja, aplaudēja un teica, ka teksti viņus ļoti uzrunājuši, lai turpinu to darīt. Es nodomāju: ’’Wow, varbūt Dievs tiešām var lietot arī manu talantu?’’ Un mūziķa dzīvē sākās jauns posms, kurā viņš ar savu kalpošanu uzrunājis miljoniem jauniešu, sniedzot koncertturnejas visā pasaulē, sludinot tīru Evaņģēliju mūsdienīgā stilā.

Īpaši repera sirdī ir pusaudži un jaunieši. Par vienu no svarīgākām kalpošanām viņš uzskata darbu Nepilngadīgo aizturēšanas punktos. ’’Es mēdzu tur pavadīt katru nedēļas nogali, es dalos ar savu sirdi, citējot Rakstus un stāstot par savu bērnību. Esmu vienkārši viņiem draugs. Mana sirds deg par cilvēkiem. Viņiem vajag Jēzu. Es vēlos, lai pēc iespējas vairāk cilvēku pavada savu mūžību kopā ar Viņu.

Mīlestību, kuru man nespēja dot mans miesīgais tēvs, es atradu attiecībās ar Dievu. Viņš mīl ar beznosacījuma mīlestību. Esmu laimīgs, ka varu piederēt Viņa lielajai ģimenei, kurā nav rasu, kultūras vai sabiedrības stāvokļa robežu. Mums visiem ir viens Tēvs debesīs. Par to domājot, mans prāts nespēj aptvert, cik mūsu Dievs ir brīnišķīgs.”

Popularitāte
Lecrae cenšas norobežoties no savas popularitātes. No tā, ka viņš tiek uzskatīts par visu laiku panākumiem bagātāko kristīgo reperi. Un kopš nesenajiem panākumiem viņš ir kļuvis par šī brīža vienu no populārākajiem reperiem visā pasaulē. Dažos apcirkņos Lecrae jau iesaukts par ’’jauno hip-hopa karali”.  Mūziķis atzīst, ka pēdējie notikumi ir elpu aizraujoši un mediju lielā interese par viņu nav tipiska. Daļa viņa fanu ir noraizējušies, ka panākumi varētu pārvērst to Lecrae, kuru viņi līdz šim ir pazinuši, un, kaut ko mainīt viņa tekstos.

Lecrae saka: ’’Noturēties uz zemes man palīdz mana ģimene un tuvākie draugi, kas jau gadiem ir kopā ar mani. Šie panākumi nav atnākuši vienā mirklī. Gadu no gada es esmu strādājis un pakāpeniski gājis pa solītim uz priekšu. Varu teikt, ka Dievs man ir ļāvis adaptēties pie augošās popularitātes un devis gudrību, kā ar to tikt galā.

Dievs regulāri lieto vienkāršus, neievērojamus cilvēkus, lai caur tiem darītu brīnumainas lietas,’’ mūziķis izsakās kādā intervijā, norādot, ka visa slava un gods par viņa panākumiem pieder Dievam.

Lecrae ir dzīvs pierādījums tam, ka Kristus var ietekmēt mākslu tikpat daudz, cik tās autoru, un viņš ir lielisks piemērs, kā kristietis ietekmē kultūru, kurā atrodas. ’’Es ticu, ka mana mūzika cilvēkiem dod iedvesmu, iedrošina stāvēt stipri ticībā un izdzīvot savu Dieva doto aicinājumu. Cilvēki meklē piepildījumu karjerā, panākumos, sportā, bet tikai Dievs var iedot dzīvei patiesu vērtību. Es ceru, ka mana mūzika palīdz cilvēkiem to ieraudzīt,’’ saka slavenais reperis.