2018_family_02

Ilonas un Raivja stāsts

Mīlestība nav visatļautība
Nosaki bērnam robežas un pats stingri turies pie tām. Bērnam pieaugot, robežas mainīsies, bet viņam tās ir skaidri jāzina. Ja vecāks padosies bērna vēlmei pārkāpt robežas, tad bērnam tiks dots signāls, ka viņš var rīkoties, kā vēlas.

Piemērs no ikdienas dzīves – ar vienu no bērniem dodamies uz veikalu. Iepriekš vienojamies, ka veikalā šodien nopirksim tikai maizi un pienu. Pie kases bērns jautā vienu konfektīti. Es saku: “Nē, jo esam vienojušies, ka šodien iegādāsimies tikai maizi un pienu.” Tad seko jautājums par košļājamo gumiju. “Nē!”, es skaidri norādu. Seko bļaušana, tad jau kliegšana un krišana zemē, cilvēku nosodošie skatieni tiek vērsti mūsu virzienā… Ievelku elpu, ātri samaksāju, paņemu bērnu padusē un steigšus dodos ārā. Izejot no veikala, bērna histērija pazūd un bērns piemīlīgā balsī saka: “Piedod, mammīt!”

Viena no aktuālākajām problēmām šobrīd ir mobilie telefoni, planšetes un citi gadžeti, kā arī televīzijas un interneta lietošana gan mājās, gan ārpus tām. Ja esat noteikuši robežas, svarīgi veltīt laiku, lai tās pārbaudītu, jo noteiktās robežas ir jāpārbauda. Turklāt, ja robežas pārkāptas, ir jāseko adekvātam sodam.

Pavadi laiku kopā ar bērniem
Nenovērtē par zemu iespēju pavadīt laiku kopā ar bērnu. Lai cik vienkārši un pat banāli tas izklausītos – runājies ar viņu. Uzzini, kā viņam iet, kas ir viņa draugi, ko viņam māca bērnudārzā vai skolā. Centies aktīvi iesaisties bērna dzīvē arī ārpus mājām. Ja skolā tiek rīkotas atvērtās ekskursijas, dodies līdzi. Ja sporta pulciņā notiek tēvu un dēlu dienas, piedalies tajās. Ja bērns uzstājas koncertā, esi klātesošs. Esi aktīvs un izrādi interesi bērna nodarbēs.

Izmanto iespējas, lai uzaicinātu ciemos viņa draugus. Piemēram, mēs neļaujam palikt saviem bērniem pa nakti pie citiem (ir protams izņēmumi, ģimenes, par kurām esam pārliecināti, un kam uzticamies), bet labprāt dažkārt esam rīkojuši “pidžamballītes” paši savās mājās, aktīvi iesaistoties bērnu darbībās.

Praktizē Dieva Vārda principus audzināšanā
Rūpējies par to, lai tava audzināšana saskan ar Dieva Vārda principiem. Meklē gudrību Dieva Vārdā, iedvesmojies no rakstiem draudzes mājas lapā, regulāri lasi atzītas grāmatas, apmeklē seminārus un klausies lekcijas par šiem jautājumiem.

Nedomā, ka visas zināšanas iekritīs tavās rokās vienā mirklī. Atceries, ka bērnam ir gars, dvēsele un miesa. Tam jāattīstās, un jāpieaug balansā. Tādēļ ieguldies, lai tev būtu pareiza izpratne par šiem jautājumiem.

Piemēram, mēs mājās nepieļaujam strīdus starp bērniem. Bija gadījums, kad pēc vairākkārtējiem strīdiem un pārrunām pēc tiem, katram bērnam bija jāuzraksta, ko viņš nevēlas, lai otrs viņam darītu. Mācījām bērnus, lai tad viņi tā nederam otram. Izstrādājām noteikumus un visi par tiem vienojāmies. Lai visi labāk atcerētos, plakāti ar noteikumiem tika piesprausti pie durvīm. Bija reizes, kad noteikumus nācās pārlasīt un saņemt sodu par noteikumu neievērošanu.

Cieni autoritātes
Māci bērnam būt pateicīgam par autoritātēm, pakļauties tām, kā arī godāt tēvu un māti. Par autoritātēm – mācītāju, skolotāju, bērnudārza audzinātāju, treneri… runāt tikai labu, pozitīvu. Pat ja viņš kļūdījies, sēj labo sēklu, jo cieņa atraisa svētību. Mūsu dzīvē nav nejaušības. Māci saskatīt Dieva klātesamību it visā, kas ar bērniem notiek.

Rādi piemēru ar savu rīcību
Mēs varam bērniem mācīt daudzas lietas, bet vislabāk viņi mācīsies no mūsu piemēra. Vecāki, mēs esam vislabākais piemērs saviem bērniem! Bērni vēro mūsu rīcību, runas stilu, veidu, kā reaģējam konfliktsituācijās. Jaunākie bērni vēro vecākos bērnus. Viņi atdarina to, ko ir redzējuši un nevis dzirdējuši. Atzīsti arī savas kļūdas, ja nepieciešams, lūdz piedošanu bērniem. Nebaidies mainīties!