Laikā no 6.­-8.martam draudzei “Prieka Vēsts” tika uzticēts organizēt 3 dienu atpūtas nometni paliatīvā aprūpē esošajiem bērniem un viņu ģimenes locekļiem. Šis pasākums bija kā noslēgums visā valstī rīkotajai labdarības akcijai „Dāvāsim sapni!”, kuras laikā smagi slimu bērnu atbalstam tika saziedoti 45974 Ls. Jāsaka, ka nometne vienlaikus arī bija kā liela un skaista sapņa īstenošanās dzīvē, jo 10 bērniem un viņu ģimenēm tā deva iespēju kopīgi atpūsties Jūrmalā, skaistajā viesnīcā „Baltic Beach Hotel”.

SAPŅI PIEPILDĀS

“Mēs bijām ļoti uztraukušies par uzticēto atbildību. Mēs vēlējāmies ielikt šajā projektā savu sirdi, parādīt mīlestību, pakalpot, iepriecināt un palīdzēt noticēt, ka kopā ar Dievu Brīnums ir iespējams. Mēs bijām un vēl joprojām esam laimīgi par dāvāto iespēju būt kopā ar šiem jaukajiem vecākiem un viņu brīnišķīgajiem bērniem. Nometne bija īpaša ar to, cik ļoti varēja just Dieva vadību un klātbūtni pār mums visiem. Dieva absolūtās mīlestības atmosfēra bija vārdiem neizsakāma. Mūs visus pārsteidza šo vecāku drosme un pašaizliedzība. Viņi ir tik mīloši, varoši un spējīgi izdarīt neiespējamo savu bērnu labā. Droši varu teikt, ka notikušais pārsniedza cerēto un vēlme no sirds otram pakalpot, vienmēr vainagojas ar lielāko brīnumu – cilvēka spēju atvērties Dievam un piedzīvot sirdī debesis,” saka Olita Karaševska, nometnes administratore.

Jāsaka, ka draudzes darbinieki un viņu komandas ar lielu entuziasmu iesaistījās pasākuma organizēšanā. Daudziem cilvēkiem bija jāatsaka iespēja līdzdarboties, lūdzot tos savu ieguldījumu veikt paliekot aizlūgšanā. Draudzes kā nometnes organizatora funkcijas sevī ietvēra pasākuma sagatavošanu, administrēšanu, nodrošinot sekmīgu tās norisi nodarbībās un atpūtā kā bērniem, tā pieaugušajiem – kopā 40 dalībniekiem. Pasākumā tika iesaistīti 10 vadītāji un audzinātāji, 3 palīgi un 3 tehniskie darbinieki. Nometnes sagatavošanā kopumā iesaistījās aptuveni 30 brīvprātīgie.

Rezultātā pasākumiem sarūpētā programma izdevās jauka un daudzveidīga. Pirmajā vakarā klātesošos priecēja grupa „Vēstniecība”, Ventspils Bērnu un jauniešu popstudija „Jūras akmentiņi” un burvju mākslinieki Jeļena un Genādijs Paļčevski. Taču pārsteigumu netrūka arī pārējā laikā: smilšu darbnīca, stikla pūtēju paraugdemonstrējumi, Dabas muzeja eksponātu aplūkošana, stāstījums par dzīvnieciņiem – ar bērnu līdzdarbošanos. Kur nu vēl jaukais kino vakars ar Gardēdi, atraktīvajiem pelēniem un bērnu iecienīto našķi – popkornu – filmas laikā. Īpašu noskaņu radīja arī vakara stāsts kopā ar aktrisi Katrīnu Pasternaku, kā arī vakars uz terases jūras krastā ar skaisto deju sveču sirdī un krāšņo salūtu Jūrmalas naksnīgajās debesīs! Cik ļoti gan pēc tam iederējās mācītāja Vilņa Gleškes apciemojums, kad viņš uzrunāja vecākus aicinot tos smelties spēku Dievā, būt drosmīgiem un paļauties uz Viņu, kurš ir uzticams arī situācijās, kad vecāki nevar būt kopā ar bērnu, lai tam palīdzētu.

Tad vēl peldēšanās baseinā, baloni, atrakcijas, kopīga dziedāšana, rotaļāšanās, spēles, dažādas aizraujošas nodarbības, ko organizēja svētdienas skolas darbinieki kopā ar saviem bērniem. Kā rezultātā daudzu bērnu lielākais prieks bija jauniegūtie draugi.

SAPŅI PIEPILDĀS

“Mums bija neizsakāms prieks redzēt, kā bērnu actiņas sāk mirdzēt un kā atspirgst viņu dvēselītes,” saka Valda Lazdiņa no bērnu kalpošanas. Vecākiem gandarījumu sniedza arī iespēja atpūsties, kaut uz brīdi pavadīt laiku divatā, iepazīties ar citiem un sajust līdzcilvēku atbalstu. Sajust, ka neesi viens ar savām problēmām, bet tev apkārt ir cilvēki, kuri gatavi palīdzēt gan praktiski, gan vienkārši būt blakus, uzklausīt un atbalstīt. Vecāki izteica lielu pateicību nometnes rīkotājiem par sniegto iespēju atpūsties un piedzīvoto mieru. Interesanti, ka visvairāk minētais vārds, raksturojot nometni, bija mīlestība – šis pārsteidzošais mīļums, kas tika piedzīvots nometnes laikā.

Atsauksmēs par kopā pavadītajām dienām, vecāki raksta:

„Nav vārdu, lai pateiktu, ko jutu un ko izbaudīju šajās dienās. Vienkāršās lietas ir tās labākās, tādēļ es saku vienkārši – PALDIES! Tūkstoškārt PALDIES!”

„Šis burvīgais laiks, ko pavadījām kopā ar jums un ko jūs devāt mums, bija apbrīnojams…”

„…paldies visiem, kas bijāt ar mums. Visiem organizatoriem, kas piepildīja ne tikai bērnu sapņus, bet visa šī nometne bija arī mums, pieaugušajiem, kā sapnis …”

„…paldies jums par jūsu brīnišķīgajiem bērniem un par jūsu sirdīm. Es esmu laimīga un bezgala pateicīga, ka mēs kopīgi varējām baudīt šo svētību.”

Kā stāstīja Edītes tētis Aldis, līdz šim viņa meitiņai braucieni uz Rīgu ne ar ko labu neasociējās. Tie vienmēr nozīmēja došanos uz slimnīcu, sāpīgas procedūras. Taču šī reize ir pilnīgi atšķirīga, jo beidzot bērns piedzīvojis ko jauku un viņa acīs redzams prieks.

“Nometne, kuras laikā kopīgi varētu atpūsties gan vecāki, gan viņu smagi slimie bērni, ir sens paliatīvās aprūpes komandas sapnis, kuram nu jau trešo gadu ir izdevies īstenoties dzīvē,” stāsta Dr. Anda Jansone. “Ārstēšanas procesā puse no uzvaras ir pozitīvas emocijas un laba komunikācija, kas nozīmē, ka šī nometne ir sniegusi krietnu artavu ceļā uz sapņu piepildīšanos.”

SAPŅI PIEPILDĀS

Nometnes laikā ne vienu vien reizi izskanēja doma par nepieciešamību tikties biežāk, tādēļ notika kopīga vienošanās izveidot atbalsta grupu, kas nozīmē, ka iesāktā sadarbība un atbalsta sniegšana viens otram turpināsies.

Draudze “Prieka Vēsts” katrai ģimenei arī uzdāvināja labas grāmatas, tematiskos un mūzikas diskus, kā arī mūziklu „Gaismas ēnā” DVD formātā un bērnu izrādi „Mans Labākais draugs”.

“Mēs noteikti nevēlamies, lai šis pasākums būtu kā vienreizēja akcija. Mēs vēlamies uzturēt kontaktu un palīdzēt ģimenēm, kā vien iespējams. Pats svarīgākais, ko varam darīt – regulāri lūgt par mīļajiem vecākiem un viņu bērniem. Mēs esam ticības un pateicības pilni mūsu Debesu Tēvam par Viņa bezgalīgo mīlestību un žēlastību,” saka mācītāja Līga Gleške.