Maikls Felpss (Michael Phelps) ir visu laiku Olimpiskajām zelta medaļām bagātākais sportists sporta vēsturē. Maikls Felpss bija ASV komandas karognesējs Riodežaneiro Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Un jau šo spēļu laikā viņš izcīnīja vairākas zelta medaļas. Maikla kontā ir vairāk par 20 augstākā kaluma medaļām, bet viņa dzīvesstāsts ir pierādījums tam, ka panākumi negarantē dzīves piepildījumu…

2016_maikls_felpss

Mēnešiem, pat gadiem ilgi vairums ziņu par šo izcilo pasaules sportistu, bija ar sliktu, pat skandalozu pieskaņu. Kulminācija bija 2014.gada septembris, kad Maiklu aizturēja, braucot ar mašīnu alkohola reibumā. Šķita, viņa labākās dienas kā sportistam un cilvēkam, bija aiz muguras. Maigi izsakoties, vēl pirms diviem gadiem neviens vairs nedomāja, ka viņš varētu atkal celties. Līdz šīs vasaras Olimpiskajām spēlēm Brazīlijā…

Kā Maikls sacīja ESPN televīzijas žurnālistiem, pēc 2012. gadā izziņotās aiziešanas no lielā sporta, viņš ilgstoši mēģināja saprast, kāds ir viņa aicinājums ārpus peldēšanas. Paša vārdiem: “Es biju pilnībā apjucis. Biju kā bumba ar laika degli, kas gatavojas eksplodēt jebkurā brīdī. Mana pašvērtība līdzinājās nullei, pašapziņa bija sadragāta. Bija brīži, kad vienkārši gribēju pazust no visa. Tas nebija labi. Es biju bedrē.”

Kā jau bieži gadās, arī Maikls, saskaroties ar šādām sajūtām, centās aizmirsties lietojot alkoholu un narkotiskās vielas. Pēc tam, kad viņš tika arestēts par braukšanu dzērumā, viņš noslēdzās no savas ģimenes un mīļajiem cilvēkiem. Uzskatot, ka pasaule būtu labāka bez viņa, Maikls bija izlēmis, ka labākais, ko viņš varētu izdarīt, ir – vienkārši izbeigt savu dzīvi.

Šajā situācijā iejaucās viņa draugs, bijušais amerikāņu futbolists Rejs Luiss (Ray Lewis), kuru Maikls uzskatīja gandrīz vai par savu “vecāko brāli”. Redzot draugu slīkstam bezcerībā un izmisumā, Rejs, kurš bija aktīvs kristietis, nolēma rīkoties. Viņš teica: “Mēs visi varam nonākt tādā situācijā. Bet tas nav brīdis, kad padoties. Tas ir laiks cīnīties… Šādos brīžos parādās mūsu īstais raksturs. Neatmet visam ar roku. Ja tu tā rīkosies, tad zaudēsim mēs visi.”

Rejs pārliecināja Felpsu iestāties rehabilitācijas centrā un uzdāvināja viņam grāmatu –Rika Vorena “Mērķtiecīga dzīve”, kas nopērkama arī mūsu grāmatu veikalā. Grāmatas vēsts izmainīja Maikla dzīvi. Dažas dienas vēlāk Felpss zvanīja Rejam, sakot: “Vecīt, šī grāmata ir traka… Tas, kas ar mani notiek… manas smadzenes… es nespēju tev pienācīgi pateikties. Tu izglābi manu dzīvību!”

Kā Felpss atklāja kanālam ESPN, šī grāmata “lika man noticēt, ka ir spēks, kas ir lielāks par mani pašu, un ka manai dzīvei uz šīs planētas ir kāda nozīme!”

2016_michael_phelps

Grāmata, kas lasītājiem māca arī to, ka “attiecības vienmēr ir tā vērtas, lai tās atjaunotu”, pārliecināja Maiklu izlīgt arī ar savu tēvu, ar kuru viņam nebija saikne vairāk nekā divas desmitgades… Kad viņi satikās… tas bija ļoti aizkustinošs mirklis.

Arī šajās Olimpiskajās spēlēs Maikls ir izcīnījis vairākas zelta medaļas, bet viņa dzīvi izmainošais stāsts un atgriešanās no depresijas ir vairāk kā zelta medaļu vērts. Vai tas nozīmē, ka viņš kļuva par kristieti? Mēs nezinām. Bet Maikla Felpsa stāsts mums atgādina, ka neskatoties cik lielā bedrē varētu būt tava dzīve un cik bezcerīgi apstākļi, Dievs tev ir blakus. Bieži Viņš ienāk mūsu dzīvē caur cilvēkiem, kas ir mums līdzās. Tāpēc šis notiks ir atgādinājums arī mums, kristiešiem, ka mēs esam aicināti nest cerību un gaismu citu dzīvēs. Varbūt ne vienmēr rezultāts būs tāds, kā Felpsa stāstā, bet tam noteikti būs ietekme. Rejs Luiss rīkojās tā, kā viņš mācēja… varbūt viņam nebija tie pareizākie vārdi, bet viņš darīja ticībā to, ko saprata, un Dievs to varēja lietot.

Izmantots: Michael Phelps is driven