Kristiešu vajāšanas

Slepkavības, izvarošanas, spīdzināšanas un dažāda veida diskriminācija ticības dēļ mūsu platuma grādos šķiet kas tāls un neticams, bet vairāki miljoni kristiešu visā pasaulē ik dienas ir pakļauti riskam tikt vajātiem savas pārliecības dēļ.

Tiek uzskatīts, ka aptuveni 200 miljoni kristiešu visā pasaulē saskaras ar dažāda veida ierobežojumiem, diskrimināciju un vajāšanām. Tas nozīmē – katrs 10 kristietis.

Kristiešiem Ziemeļkorejā ir jāpielūdz valsts vadītājs Kims Čenuns. Pretējā gadījumā viņi tiek uzskatīti par valsts ienaidniekiem – ievietoti darba nometnēs, spīdzināti vai sodīti ar nāvi. Ticīgie, kuri tiekas slepenībā, riskē ar arestiem un nāvi.

Sīrija, Irāka, Irāna, Ēģipte, Ziemeļkoreja, Ķīna, Vjetnama, Laosa, Meksika, Nigērija ir tikai dažas no valstīm, kurās kristieši saskaras ar nopietniem draudiem. Represīvi likumi, izvarošanas, spīdzināšanas, diskriminācija, izslēgšana no sabiedrības un pat nāve – ir draudi, ar kuriem saskaras kristieši daudzos pasaules reģionos.

Kristiešu vajāšanas ir sasniegušas tik augstu līmeni, kādu neesam piedzīvojuši daudzus gadus. Rezultātā rodas masveidīga kristiešu migrācija, un vairāki pasaules reģioni šobrīd piedzīvo būtisku kristiešu skaita sarukšanu.

Kristiešu migrācija

Pēdējo divu gadu laikā uz kopējā fona īpaši izcēlušies vairāki Islāma ekstrēmo grupējumu uzbrukumi kristiešiem Tuvajos austrumos:

Medijos skaļu rezonansi izsauca gadījums, kad sudāniete Meriam Ibrahim astotajā grūtniecības mēnesī tika notiesāta uz nāvi par to, ka kļuva par kristieti. Tikai pasaules mediju aktīva iejaukšanās paglāba sievieti no nāves. Tomēr viņai bija jāpamet sava dzimtene uz visiem laikiem.

Islāmistiskais grupējums al-Shabaab ir publiski paziņojis, ka vēlas atbrīvoties no visiem kristiešiem Somālijā, un ticīgie tiks nogalināti uz vietas. Kristieši Somālijā tiekas slepenībā – reti kuram ir pieejama Bībele.

Šie spilgtie kristiešu vajāšanu gadījumi ir tikai aisberga redzamā daļa. Patiesos vajāšanu apmērus neviens īsti neapjauš. Balstoties uz Pew Research Center datiem, kristiešu vajāšanas fiksētas 102 valstīs – neviena cita reliģija nesaskaras ar tādiem apmēriem. Reliģiskās brīvības komisija 2015. gadā kristiešiem bīstamo valstu sarakstam ir pievienojusi Centrālāfrikas republiku, Ēģipti, Irāku, Nigēriju, Pakistānu, Sīriju, Tadžikistānu un Vjetnamu.

Pēdējo 2 gadu laikā tendences liecina, ka aizvien vairāk valstīs nomainās kopējā nostāja pret kristiešiem. Daudzas valstis, kas iepriekš bijušas mēreni draudzīgas, mainījušas savu orientāciju un kļuvušas par bīstamām kristiešiem.

kristiešu aresti

Organizācijas Open Doors ziņojumi liecina, ka kopš 2014. gada novembra vairāk kā 4000 kristieši ir nogalināti savas ticības dēļ un vairāk kā 1000 draudzes ir piedzīvojušas dažāda veida uzbrukumus. 24 valstīs kristiešu vajāšanas ir pieņēmušās apmēros. Bīstamo valstu saraksta augšgalā pēdējos 13 gadus nemainīgi atrodas Ziemeļkoreja, kurā vairāk kā 70 000 kristiešu tiek turēti darba nometnēs un vairāki desmiti tūkstoši arestēti, spīdzināti un nogalināti.

Kristiešiem ISIS kaujinieku kontrolētajos reģionos Irākā un Sīrijā tiek piedāvātas trīs iespējas – pievērsties Islāmam, maksāt nežēlīgus nodokļus vai mirt. Vairāk kā 100 000 kristiešu ir pametuši savas mājas.

Kā apgalvo organizācijas Open Doors vadītāja Lielbritānijā un Īrijā Lisa Pearce, mainās ne tikai valstu nostāja pret kristiešiem, bet arī veids, kā kristieši tiek vajāti: “Ja agrāk kristiešus uz vairākiem gadiem nosūtīja uz darba nometnēm, tagad viņi redz, kā tuviniekiem tiek nocirstas galvas.”

Kristieši apcietinājumā

Islāma ekstrēmisms ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ pasaulē pieaug kristiešu vajāšanas. Militāro grupu ISIS, Boko Haram un al-Shabaab viens no galvenajiem mērķiem ir tieši reliģiskā tīrīšana, nogalinot vai turot gūstā tos, kuri neseko viņu radikālajam Islāmam. Interesanti, ka no šiem grupējumiem cieš arī musulmaņi, kuri nav tik radikāli noskaņoti. Būtībā viņi cenšas atbrīvoties no visiem, kuru uzskati nesakrīt ar pašu pausto.

Kopš pilsoņu kara sākuma 2011. gadā, Sīriju ir pametuši vismaz 700 000 kristieši. Afganistānā kristiešiem jāslēpj sava ticība vai jārēķinās ar ģimenes izstumtību no sabiedrības.

Nestabilā politiskā situācija Tuvo Austrumu valstīs, kad savu ietekmi un varu zaudēja autoritārie režīmi, pavēra durvis pie varas nokļūt dažādām organizācijām, un tieši radikālā Islāma piekritēji ir vieni no aktīvākajiem censoņiem, lai iegūtu varu. Viņu metodēm seko arī etniskā un reliģiskā tīrīšana. Autoritārajiem režīmiem Tuvajos Austrumos bija daudzi mīnusi, bet daudzi no tiem centās nodrošināt reliģisko minoritāšu drošību. Kad šie režīmi saļodzījās, varu centās pārņemt radikālie Islāmisti, kas ir drauds reliģiskajām minoritātēm.

Kādi vēl iemesli kristiešu vajāšanām? Autoritāro režīmu represijas pret reliģiskām grupām, spriedze starp dažādām grupām migrācijas dēļ, tolerances zudums sabiedrībā, kā arī dažādu sabiedrības slāņu un grupu iespējas brīvi paust savus radikālos un antikristīgos uzskatus publiskajā telpā. Piemēram, šajā vasarā plašu rezonansi izsauca Ķīnas komunistiskās partijas lēmums – no visām kristīgajām draudzēm Ķīnā aizvākt krustus.

Pievēršanās citai reliģijai Sudānā tiek sodīta ar nāvi. Sudānas valdība vērš nežēlīgas represijas pret kristiešiem un piever acis uz kristiešu slepkavošanām.

Pēdējo gadu laikā vajāšanas ieguvušas negaidītas aprises: 2014. gadā Meksikā nogalināja piecus katoļu priesterus, tā liekot kristiešiem šo reģionu uzskatīt par bīstamāko valsti viņu ticībai. Vadošie Latīņamerikas mafijas grupējumi baznīcas uzskata par mērķi – laupīšanām un naudas izspiešanai, un priesterus viņi uzskata par cilvēkiem, kuri traucē viņu ietekmei.

Nigērija – valsts, kurā gandrīz puse iedzīvotāju ir kristieši, taču kopš varu daudzos reģionos ir pārņēmusi islāmistiskā organizācija Boko Haram, kristiešiem ir liegts pat apmeklēt skolas. Viņu ciematiem netiek nodrošināts dzeramais ūdens un ir liegta pieeja medicīniskajiem pakalpojumiem.

Vajāšanas nav tikai kristiešu problēma. Visa pasaule saskaras ar reliģiskās brīvības problēmām. Kristieši tiek vajāti Tuvajos Austrumos, Āzijā un citviet pasaulē. Ebreji saskaras ar antisemītisma atdzimšanu. Ja musulmaņu uzskati nesakrīt ar radikālo grupējumu uzskatiem, arī viņi tiek nogalināti. Hindi, Sikhi, Budisti un citi saskaras ar vajāšanām noteiktās pasaules daļās. Jā, kristieši piedzīvo vislielākās vajāšanas, taču, tā nav tikai kristiešu problēma. Visā pasaulē cilvēki tiek vajāti savas ticības dēļ.


Daži spilgti gadījumi

Slaktiņš Garisas universitātē Kenijā

Šā gada 2. aprīlī bruņojušies radikālā islāmistu grupējuma al-Shabaab kaujinieki uzbruka Garisas universitātei Kenijā, nogalinot 147 cilvēkus un ievainojot 79. Ķīlnieku krīzes laikā uzbrucēji atbrīvoja visus musulmaņu studentus, bet nogalināja visus, kuri sevi atzina par kristiešiem.

Sudānā grūtniece notiesāta uz nāvi tādēļ, ka pievērsusies kristietībai

Meriam Ibrahim, kristiete no Sudānas, tika notiesāta uz nāvi par laulības pārkāpšanu un ticības nodevību, jo apprecējās ar kristieti un viņiem piedzima bērns. Ibrahimu uzaudzināja viņas māte, kristiete, kura pati bija precējusies ar musulmani, kurš ģimeni pameta, kad viņa vēl bija bērns. Sudānas tiesa lēma, ka viņai bija jāseko sava tēva ticībai, kas viņai neļautu precēties ar kristieti un mainīt ticību. Ibrahima tika arestēta, kad viņa atradās astotajā grūtniecības mēnesī. Viņai liedza medicīnisko palīdzību un, sākoties dzemdībām, cietuma personāls atteicās viņu vest uz slimnīcu. Viņa laida pasaulē meitiņu ar važās saslēgtām kājām. Pateicoties starptautiskās sabiedrības uzmanībai, Sudānas apelācijas tiesa tomēr nolēma viņu atbrīvot. Pēc intensīvām diplomātiskajām sarunām visai Ibrahimas ģimenei deva atļauju pamest valsti. Tagad viņa dzīvo Amerikas Savienotajās Valstīs.

Islāmistiskā grupējuma ISIS uzbrukumi kristiešiem Irākā, Sīrijā un Lībijā

Kopš Sadama Huseina režīma krišanas, liela daļa Irākas kristiešu, vajāšanu dēļ ir devušies bēgļu gaitās. Kristiešu un citu minoritāšu dzīve ISIS kaujinieku kontrolētajos Irākas un Sīrijas reģionos ir praktiski neiespējama. Tikai 2014. gadā vairāk kā 100 000 cilvēkiem nācās pamest savas dzīvesvietas no reģioniem, kurus savā kontrolē pārņēmis ISIS.  Islāmistiskie ekstrēmisti kristiešiem piedāvā trīs iespējas – pievērsties Islāmam, maksāt nežēlīgus nodokļus vai mirt. 2015. gada februārī ISIS publicēja video, kurā viņi kādā no Lībijas pludmalēm visai pasaulei nodemonstrēja 21 kristieša nogalināšanu, nogriežot viņiem galvas.

Skolnieču nolaupīšana Nigērijā

2014. gada 14.aprīlī vairāki grupējuma Boko Haram kaujinieki realizēja uzbrukumu skolai nelielā, pārsvarā kristiešu apdzīvotā ciematā Chibok, Nigērijā. Viņi nolaupīja skolnieces, kuras gatavojās kārtot beidzamo fizikas eksāmenu. Tiek lēsts, ka nolaupīto meiteņu skaits bija starp 276 un 329 meitenēm. Dažas nedēļas pēc nolaupīšanas 53 no viņām izdevās izglābties. Taču, visi centieni atbrīvot pārējās meitenes ir palikuši bez rezultātiem līdz pat šai dienai. Mēnesi pēc nolaupīšanas Boko Haram publicēja video, kurā 130 no nolaupītajām meitenēm redzamas Islāma sieviešu drēbēs. Tiek uzskatīts, ka viņas atrodas kādā no Boko Haram stingri kontrolētajām militārajām bāzēm Kamerūnā, kur viņas izmanto kā seksa verdzenes.

Izmantotais avots: Dying for Christianity: millions at risk amid rise in persecution across the globe

Ziņojumi un statistikas dati angļu valodā:

OpenDoors USA ziņojumu lapa
Reliģiskās brīvības ziņojums par 2014. gadu