Pavisam nesen man bija saruna ar vairākiem satrauktiem vecākiem, kā arī bērniem, kuri, redzot to, kas notiek, aicināja mani kaut ko darīt lietas labā. Mobilo viedtālruņu spēle Pokemon GO kā epidēmija pārņem ne tikai Japānu, bet visu pasauli, un lai gan šķietami tā izklaidē, tomēr vairāk līdzinās traģēdijai. Tā nu es uzvilku savu pētnieka cepuri – palasīju, paskatījos, papētīju. Lūk, 11. iemesli, kāpēc tev nekavējoties vajadzētu izdzēst Pokemon aplikāciju no sava telefona un kā patiesības aģentam palīdzēt arī saviem draugiem atgriezties realitātē.

11 iemesli, kāpēc pārstāt Pokemon GO!

1. Pokemon nozīme – Pokemon burtiski nozīmē ‘pocket demon’ vai kabatas dēmons. Lai cik nekaitīgi tie šķistu, vai tiešām tu gribi ko kopīgu ar dēmoniem un vēl vairāk – tos turēt, dot tiem spēku un audzināt savā paša kabatā?

2. Privātuma izzušana – daudzu organizāciju, privātmāju un dzīvokļu plāni kļūst pieejami visiem interesentiem un cilvēki, meklējot Pokemonus, sāk klaiņot pa citiem piederošām teritorijām. Lietojot šo aplikāciju, katrs lietotājs parakstās uz to, ka visa informācija, kas atrodama viņa telefonā, kļūst par uzņēmumu Niantic, Nintendo īpašumu, un šo informāciju viņi drīkst lietot un pārdot tādā veidā, kā vēlas. Cilvēkiem liekas, ka viņi seko pokemoniem, bet patiesībā pokemoni izspiego viņus.

3. Brīdinājumi par bīstamību – Daudzas pašvaldības, arī Japānas valdība, ir izdevušas ieteikumus un brīdinājumus, lai pasargātu lietotāju veselību un pat dzīvību. Redziet, uz cigarešu paciņām ir brīdinājumi, jo tās negatīvi ietekmē tavu veselību. Brīdinājumi par pokemoniem pastāv tāpēc, ka negatīvi ietekmē veselību.

4. Ēsma lamatās – Apkārt pasaulē jau atskan ziņas par noziedzniekiem, kuri lieto šo atkarību izraisošo spēli, lai ievilinātu nevainīgus cilvēkus vientuļās vietās un aplaupītu tos. Tas apdraud tavu un tavu bērnu drošību.

5. Tas var dārgi izmaksāt – laiks ir nauda, bet vai varat iedomāties, cik daudz laika patērēja fanātiskākie pokemonu meklētāji pēdējās nedēļas laikā? Psihologi brīdina, ka šādu spēļu ietekmē cilvēki zaudē izpratni un apziņu par to, kas ir realitāte. Lai gan šī it kā ir bezmaksas spēle, tā ir veidota tā, ka cilvēki tiek mudināti pēc iespējas ātrāk virzīties tajā uz priekšu, būt labākie pokemonu treneri, kā rezultātā ir gatavi atsacīties no savas naudiņas. Vecāki, pārliecinieties, ka jūsu bērniem nav brīva piekļuve jūsu kredītkartēm.

6. Atkarības spēks – es personīgi kritiski skatos uz lietām, kuras izraisa atkarības, īpaši tās, kas izveidojas strauji. Visapkārt pasaulē jau dzirdam uz kādu rīcību gatavi cilvēki, lai pasargātu savus kabatas demonus. Datorspēļu atkarības, un šī to skaitā, tikai daudz intensīvāk, liek cilvēkam norobežoties no realitātes.

7. Sātanisms un dēmoni – Skatoties bijušā sātana draudzes augstā priestera pārdomas par pokemoniem, viņš norādīja, ka jau no pirmās dienas, kad pokemoni bērnu sirdis iekaroja kā nevainīga multfilma, tie ir bijuši piesātināti ar sātaniskām un dēmoniskām zīmēm un vārdiem, kuras veikt praktiski nozīmē godināt un pielūgt sātanu. Tāda rīcība pēc viņa vārdiem notrulinās nākamās paaudzes izšķirtspēju un uztveri par šīm okultajām lietām. Kā rezultātā tie to vieglāk pieņems kā normu.

8. Ietekme uz bērniem – cilvēki domā, ka tiek aicināti noķert visus pokemonus, kamēr tie vēl ir jauni, bet tieši pretēji – pokemoni cenšas noķert mūsu bērnus, kamēr tie vēl ir jauni. Un tad audzināt viņus saskaņā ar savu filozofiju un vērtībām. Un jā, tu varbūt neesi viegli ietekmējams bērns, bet tava rīcība viņus ietekmē, un ja tu spēlē, vai domā, ka tas ir ok, bērni sekos tavam piemēram.

9. Kas ir realitāte? – psihologi apgalvo, ka šāda spēle veicina fantāzijas un realitātes sajaukšanos. Ja jau spēle, kuru spēlē mājās istabā pie galda, var izmainīt cilvēku uzvedību, raksturu un domāšanu. Kā cilvēku izpratni par realitāti maina tas, kad burtiski fantāzija iejaucas realitātes vidū – ikdienā. Prāts sāk jaukt, kas ir reāls un kas fantāzija, kas var novest pie psiholoģiskām un fiziskām traumām.

10. Paraugs un piemērs – mums visiem ir cilvēki – vecāki, slavenības, paziņas – uz kuriem skatāmies kā piemēru. Arī mūsu bērniem ir – multfilmu un spēļu varoņi. Vecāki, jautājums jums, vai tiešām vēlaties, lai jūsu bērnus audzina pokemoni un šīs multfilmas tēli? Pēc pokemonu tēlu apraksta viņu mājaslapā sanāk, ka viņi iemācīs mūsu bērniem, kā būt ietiepīgiem, stūrgalvīgiem, egocentriskiem, savtīgiem, atkarīgiem, hormonāliem, ar seksuālām tieksmēm, ļauniem, noziedzīgiem kretīniem. Vai tiešām vēlies, lai tavi bērni ir tādi?

11. Kādas ir sekas? – kad mēs painteresējamies, kādas ir šīs spēles lietošanas sekas pasaulē – cilvēki atrod līķus, bērni piekauj viens otru, sadur, draud, pat nogalina spēles ietekmē. Bērni iziet kapsētās un, vicinot kokus virs galvām, sauc, lai gari iemājo viņos… jau pirmajā reizē, kad šī multfilma tika atskaņota, simtiem bērnu, kuriem nekad nebija iepriekš bijusi epilepsija un nav nosliece uz to, sākās lēkmes. Redzot to, kāds spēks ir šai spēlei, jāsecina, ka tur ir kaut kas neparasts.

Pokemon GO kaislīgāko lietotāju mugursomā parasti ir divi argumenti, kā viņi attaisno savu rīcību un līdz ar to mudina citus un tie ir:

1. Kustība un svaigs gaiss
2. Komunikācijas iespējas

Vai šī tev izskatās pēc veselīgas komunikācijas?

Bet esmu pārliecināts un mūsu senči to jau bija atklājuši pirms vēl pokemoni bija radīti, ka pastāv arī citi veidi, kā sevi motivēt kustēties un komunicēt ar cilvēkiem. Pamēģini vienkārši sarunāties un uzspēlēt, piemēram, pludmales volejbolu!

Vienkārši pacelsim acis nost no telefoniem – arī citām aplikācijām, un ieraudzīsim, cik skaistu pasauli Dievs ir radījis un novērtēsim to. Kad esam dabā un klusumā, mierā – tas veicina mūsu apziņu un palielina mūsu IQ.

Dāvids Gleške