PV_2015_023

Carlos Ray “Chuck” Norris

Karloss Rejs “Čaks” Noriss (angļu: Carlos Ray “Chuck” Norris) ir amerikāņu aktieris un seškārtīgs pasaules čempions karatē cīņās, dzimis 1940. gada 10. martā. Pēc dienesta ASV gaisa kara flotē, viņš uzsāka savu slavas gājienu kā cīņu meistars. Noriss ir piedalījies vairāk kā 23 populārās filmās, lielāko popularitāti ieguvis spēlējot galveno lomu televīzijas seriālā “Walker, Texas Ranger”.  Čaks Noriss atklāti runā par savu ticību Jēzum. Viņš vairākas reizes televīzijas šovos paudis savu pārliecību, ka kristīgā mācība un lūgšana ir neatņemama sastāvdaļa un vajadzība mūsdienu skolās. Noriss ir arī vairāku kristīgu grāmatu autors, kā arī piedalījies reklāmās, popularizējot Bībeles studijas un lūgšanas bērniem. Viņš aktīvi iestājas pret narkotiku lietošanu, veicinot bērnus meklēt Dievu un dzīvot aktīvu dzīvesveidu – sportojot un attīstot sevi. Noris sadarbojas ar T.D. Jakes kalpošanu un ir biežs viesis draudzēs kā viessludinātājs.

Čaks piedzima ļoti trūcīgā ģimenē, viņa tēvs bija mehāniķis un autobusa šoferis, kurš cīnījās ar alkohola atkarību. Viņa dzīslās tek indiāņu un īru asinis, tāpēc bērnībā zēns piedzīvoja atstumšanu un biežu apsmiešanu. Kad puisim palika 12 gadi, viņa vecāki izšķīrās, un Čaks ar māti pārcēlās uz Kansas štatu. Savu bērnību viņš raksturo kā grūtu – viņš bija kautrīgs, nesportisks, nepārliecināts par sevi. Mācības viņam nepadevās un draugu nebija. Aktieris saka, ka viņaprāt iemesls biklumam un zemajai pašvērtībai bija tēva trūkums. Kad puisi apcēla, viņš bieži sapņoja par to, kā pats pārmācīs savus pāridarītājus un panāks, lai tie no viņa baidītos.

Biogrāfijā viņš min, ka tēvu viņš vienmēr ir mīlējis, bet ar visu sirdi ienīdis viņa personību un  dzīvesveidu. Norisa māte bija patiesi ticīga un lūdza par dēlu. Viņa vienmēr Norisam atgādināja, ka tas, ka viņš ir piedzimis, nozīmē, ka Dievam ir plāns viņa dzīvei. Bet viņš par to domājis: „Naivā mamma, runā vien.”

1958. gadā viņš pievienojās ASV gaisa flotei kā flotes policists un viņu nosūtīja uz Koreju. Tieši tur viņš ieguva savu iesauku “Chuck”. Noriss uzsāka trenēties “Tang Su Do” un iemīlēja cīņas mākslu. 1962.gadā viņš atvēra karatē skolas ķēdi, bet vēlāk pats kļuva par pasaules čempionu šajā sporta veidā. Tad viņu ievēroja producenti un iesākās ceļš šovbiznesā.

“Vai kādreiz esi dzirdējis tādu vārdu salikumu kā “Čaka Norisa fakti” (Chuck Norris facts)?” jautā aktieris. Internetā klīst vairāk kā 50 000 joki, kas saistīti ar manis spēlēto “skarbo, stipro, nesatricināmo tēlu” un mani kā karatē čempionu. Piemēram: “Čaks Noriss nelasa grāmatas. Viņš blenž uz tām, kamēr iegūst sev vajadzīgo informāciju telepātiski,” vai “Citas planētas eksistē, jo tās ir pārāk nobijušās būt uz vienas planētas ar Čaku Norisu.” Šie jociņi izplešas un ar tiem ir pilni sociālie tīkli. Cilvēki man jautā, ko es par to domāju un kā es jūtos to dzirdot? Mana atbilde parasti ir: “Daži no tiem ir smieklīgi, daži negaumīgi, bet, ja šie fakti kādam liek painteresēties par galveno manas dzīves faktu, tad es esmu laimīgs, ka šīs ziņas ir tik populāras, jo vēlos, lai cilvēki uzzina par manu galveno varoni – Jēzu. Iespējams, tas kādam būs nepatīkams pārsteigums un vilšanās, bet es neesmu supercilvēks ar pārdabiskām spējām. Jā, es biju seškārtīgs pasaules čempions karatē un filmu zvaigzne, kas visu savu paļāvību meklēja sevī, savās prasmēs, veiklībā, veiksmē un sasniegumos. Es aizmirsu, cik svarīgi ir apkārt esošie cilvēki un cik izmisīgi man nepieciešams Jēzus. Mums visiem vajadzīgs Dievs – veiksmīgajiem, neveiksmīgajiem, bagātajiem un nabagajiem.

Ja tu pavadīsi savu dzīvi dzenoties piepildīt savus egoistiskos sapņus, nododot un pieviļot sev tuvos cilvēkus un dzīvojot bez Dieva, vēlāk tu attapsies pilnīgi tukšs un vientuļš. Esmu tam liecinieks, jo tieši tādā slazdā biju iekritis, izlemjot ziedot savu dzīvi slavai, naudai un panākumiem. Cik kameru priekšā mana dzīve šķita spoža un aizraujoša, tik vienmuļa, vientuļa un bezcerīga tā bija, spilgtajām gaismām nodziestot. Rezultātā, kaut vienmēr biju nosodījis savu tēvu, es pats lēnām atstāju bērnus un beigās pazaudēju savu ģimeni.

Paldies Dievam, ka 1997.gadā Viņš manā dzīvē atsūtīja Džīnu (Gena O’Kelley), kas bija ieradusies, lai piedalītos nelielā filmas “Texas Ranger” epizodē. Viņa bija tik gaiša un neparasta sieviete, ka nevarēju atturēties viņu uzaicināt uz vakariņām. Gribēju saprast, kas viņā ir tas neparastais, gaišais, kas mani tā pievelk. Izrādījās, Džīna bija patiesa kristiete. Jēzus mīlestība viņā burtiski strāvoja. Es viņā neprātīgi iemīlējos, jo īpaši tai mīlestībā, ko viņa izstaroja – Jēzū. Viņa man iemācīja regulāri lasīt Bībeli un lūgt Dievu. Sākumā to darījām kopā, līdz varēju pats, un lūgšana kļuva par neatņemamu manas ikdienas sastāvdaļu. 1998. gadā es apprecēju skaistāko sievieti pasaulē un biju laimīgs par šo Dieva brīnišķīgo dāvanu – dievbijīgu sievu, kas palīdzēja man atrast ceļu atpakaļ pie Dieva. (Jo Čaks bērnībā bija atdevis savu dzīvi Dievam baznīcā, kuru ar māti regulāri apmeklēja, bet Svētā gara pieskārienu viņš nebija piedzīvojis.)

Dienā, kad viņa sieviņa, kas atradās dzemdību zālē, lai laistu pasaulē viņu dvīņus, piedzīvoja nopietnus uzbrukumus veselībai, Čaks pirmo reizi piedzīvoja īstu Svētā Gara vadību un atbildi uz lūgšanām. Pēc tās dienas viņš saprata, ka vēlas degt par Jēzu un būt patiess Kristus sekotājs it visā – vārdos, darbos un ikdienā.

1990. gadā Čaks Noriss nodibināja „Kickstart” fondu, kurā, ar tā laika prezidenta Džordža Buša palīdzību, 150 jauniešiem, kas bija sevi pazaudējuši noziedzībā, alkoholā un narkotikās, sarūpēja iespēju mācīties. Šī specializitētā programma tika izveidota, lai attīstītu stipru raksturu, spēcīgu gribu un paaugstinātu morāles vērtības. Līdz ar fiziskajiem treniņiem cīņas mākslā, jaunieši tika motivēti apgūt Bībeles principus un lūgt Dievu.

Čaks Noriss min vēl kādus populārus jociņus par sevi, kas viņam šķiet mīļi – “Nav tādas evolūcijas teorijas, tikai saraksts ar radībām, kurām Čaks Noriss ir atļāvis dzīvot.” Un “Viņa asaras var izdziedēt vēzi. Diemžēl viņš nekad neraud. Nekad!” Viņš uz to atbild: “Ir kāds vīrs, kura asaras var izdziedēt un iznīcināt visas slimības un to izraisītāju – grēku. Viņa vārds ir Jēzus, nevis Čaks Noriss. Jēzus nomira par mūsu grēkiem, slimībām, neveiksmēm, bezcerību un naidu un iedeva mums atbildi. Ja tavai dvēselei vai miesai nepieciešama dziedināšana, tev jāsauc pēc Jēzus, jo Viņā ir atbilde.”

Čaks ļoti lepojas ar savu dēlu no pirmās laulības Maiku Norisu (Mike Norris), kurš ir producents un uzsācis darbu pie lielbudžeta kristīgas filmas “Bells of innocence” (Nevainības zvani). Viņš priecājas, ka dēls ir aktīvs un patiess kristietis, kurš nolēmis savu dzīvu saistīt ar Kristus vārda popularizēšanu ar kino industrijas starpniecību.

Mākslinieks saka: “Doktors Edvīns Luis Kols nesen nomira, bet viņam bija liela ietekme mūsu dzīvē. Kad Edvīns pazvanīja un teica, ka jūtot, ka viņš dodas pie Tēva, mēs ar dēlu aizlidojām pie viņa. Mans dēls piegāja pie viņa gultas, viņš saņēma Mika roku un viņi kopā kādu mirkli lūdza. Nekad neaizmirsīšu to brīdi, kad dr. Ed. Kols uzlika savu roku uz mana dēla galvas un viņu svētīja. Man likās, ka piedalos kādā ļoti īpašā notikumā. Nav nekā labāka kā kalpot Tam Kungam un redzēt to pašu darām arī savus bērnus. Es esmu laimīgs.”

Vairāk par Čaku Norisu: http://www.chucknorris.com/