Dievkalpojumā “No acīm prom, no sirds laukā” mācītājs Vilnis Gleške runāja par to, cik svarīgi ir turēt Dieva Vārdu savu acu priekšā. Dzīve Dieva Vārdā ir auglīgas dzīves pamats jebkuram dievbijīgam cilvēkam. Ne velti ķēniņš Dāvids raksta psalmos: “Kad es turēšu visus Tavus baušļus sev acu priekšā, es nekad nepalikšu kaunā.” (Psalms 119:6)

Tādēļ šeit vairāki principi, kā tu vari piepildīt savu ikdienu ar Vārdu.

1. LASI REGULĀRI

“Cilvēks nedzīvo no maizes vien, bet no ikkatra vārda, kas iziet no Dieva mutes.”
Mateja 4:4

Līdzīgi kā tavam ķermenim ir nepieciešama fiziskā maizīte, lai tas spētu funkcionēt, tavai dvēselei un dzīves kvalitātei ir nepieciešami Dieva vārdi. Tāpēc lasi Bībeli regulāri. Nepadari to tikai par maltīti īpašām reizēm. Ir tik daudz un dažādi Bībeles lasīšanas plāni, kuri tev var palīdzēt padarīt Bībeles lasīšanu par tavu ikdienas ieradumu. Ieradumu, kas tevi cels uz augšu.

2. LASI SKAĻI

Kad tu lasi dzirdamā balsī, tas palīdz tev koncentrēties, vizualizēt un labāk iegaumēt. Tas pastiprina lasīto un atraisa Dieva Vārda patiesību tavā sirdī un prātā, ceļot tavu ticību.

“Lai tava mute nepamet šo bauslības grāmatu, bet apdomā dienām un naktīm, ka tu vari turēt un darīt visu, kas tur ir rakstīts, tad tavi ceļi tev labi izdosies un tad tev laimēsies.”
Jozua 1:8

3. PĀRRUNĀ AR CITIEM

Efektīvs veids, lai labāk iemācītos kādu jaunu lietu, ir mācīt to citiem. Šo principu var pielietot arī attiecībā uz Dieva Vārdu.

Tu šodien lasīji Bībeli? Pastāsti draugam, kas tevi uzrunāja vai kādas pārdomas tev radās. Tas palīdzēs tev labāk nostiprināt lasīto, kā arī tev būs iespēja dzirdēt to, kas uzrunājis kādu citu. Tas atraisīs jēgpilnas sarunas un paliks mazāk laika muļķībām.

Un kāpēc lai nelasītu Bībeli kopā ar citiem? Gan ģimenēs, gan mazajās grupās tik īpašas un sirsnīgas ir tās reizes, kad kristieši vienojas, lai kopīgi lasītu Bībeli. Tas rada vienreizēju kopības sajūtu un Dieva klātbūtnes atmosfēru.

4. LŪDZ PAR LASĪTO

Vai tev ir grūti nolikt laiku gan Bībeles lasīšanai, gan lūgšanai? Iespējams, šīs lietas var apvienot. Tu vari lūgt to, ko tu lasi! Piemēram, kad 139. psalmā tu lasi Dāvida vārdus, tu taču tos varētu arī pārvērst lūgšanā. Padomā:

“Es Tev pateicos, ka es esmu tik brīnišķi radīts, brīnišķi ir Tavi darbi, mana dvēsele to labi zina.”

5. KLAUSIES VĀRDU

Daudziem ikdiena aiziet nepārtraukti klausoties kādu saturu audio formātā – mūzika, podkāsti, audio grāmatas, radio, ziņas, dažādi raidījumi… Ir lieliski, ja saturs, kuru klausāmies, mūs ceļ un iedrošina, bet vai tā ir arī tavā gadījumā?

Dieva Vārda dzirdēšana vairo mūsu ticību. To laiku, kuru tu pavadi transportā uz skolu vai darbu, pastaigā ar bērnu, gatavojot ēdienu utml., tu varētu bagātināt ar Dieva Vārda klausīšanos. Protams, mēs varam diskutēt, vai Bībeles klausīšanos audio formātā varam nosaukt par kvalitatīvu laiku Dieva Vārdā, bet šādam solim jebkurā gadījumā ir daudz ieguvumi.

Pateicoties Spotify un dažādām Bībeles aplikācijām, šodien draudzes dievkalpojumi un Bībeles teksti audio formātā latviešu valodā ir pavisam viegli pieejami.

6. TURI VĀRDU ACU PRIEKŠĀ

Jo vairāk tu redzēsi patiesību savā acu priekšā, jo vairāk tā iesēdīsies tavā sirdī un prātā. Kad Dievs Izraēla tautai deva baušļus, Viņš burtiski lika tiem parūpēties par to, lai Dieva Vārdi nepazūd no viņu acīm. “Un raksti tos un liec pie sava nama durvju stabiem un pie saviem vārtiem.” 5.Mozus 6:9

Ja būsi izvietojis sev svarīgās Rakstu vietas redzamās vietās, tad dienas dienas gaitā tās atgādinās tev Bībeles patiesības un palīdzēs kļūt par cilvēku, kurš dienām un naktīm domā par Dieva Vārdu.

Mobilā telefona ekrāna tapete un uznirstošie atgādinājumi, kanva pie sienas, īpašs uzraksts uz krekliņa, uzlīme uz klades… ir tik daudz dažādi veidi, kā likt sev ik pa mirklim domāt par Dieva Vārdu.

Starp citu, draudzes grāmatu veikalā var atrast mazās Rakstu vietu grāmatiņas, kuras vienmēr var ērti turēt pa rokai.

7. MĀCIES NO GALVAS

Rakstu vietas, kuras tu būsi iemācījies no galvas, tev neviens neatņems un tās vienmēr būs kopā ar tevi, pat ja Bībele tev nebūs pieejama.

Paskaties, kas rakstīts 119. psalmā. Ja turēsi Dieva Vārdu savā sirdī, tu:

Dzīvē bieži gadās situācijas, kad Vārds tev ir nepieciešams tagad un tūlīt. Ja Rakstu vietas būs tavā sirdī, Svētais Gars varēs tev tās atgādināt.

8. DZĪVO VĀRDĀ

“Bet esiet vārda darītāji un ne tikai klausītāji, paši sevi maldinādami.” Jēkaba 1:22

Visam, ko tu lasīji iepriekš, vajadzētu virzīt tevi uz praktisku dzīvi Vārdā. Darbi runā skaļāk par vārdiem. Un vislabākais veids, kā piepildīt savu ikdienu ar Vārdu, ir to praktizēt savā ikdienā.

Katra reize, kad tu pavadi laiku Dieva Vārdā, var noslēgties ar jautājumu: “Dievs, kāds ir nākamais solis, ko tu grib, lai es daru?”