2016_10_ieteikumi

1. Mīli savu sievu
Patiesa mīlestība nav sajūtas. Tā ir izvēle. Būt pacietīgam, laipnam, pazemīgam, cerīgam, devīgam, uzticamam un tādam, kurš uzticas – tā ir gribas rīcība. Tāpēc, kad tu atdod sevi, lai tā mīlētu savu sievu, tavas sajūtas par viņu un viņas sajūtas par tevi sekos tavai izvēlei. Tas, ka aktīvi mīlēsi savu sievu, radikāli stiprinās jūsu laulību, un jūsu bērni no tā būs lieli ieguvēji. Lielākais avots ģimenē, kur bērni var saņemt drošības sajūtu, ir apzināšanās, ka tētis mīl viņu mammu un ir nelokāmi nodevies tam, lai viņa plauktu un justos mīlēta.

2. Pavadi laiku ar saviem bērniem
Tas, kā tu pavadi savu laiku, atspoguļo to, kas tev ir svarīgs. Ja tavi bērni tev ir svarīgi, tu atradīsi iespēju būt kopā ar viņiem. Negaidi ideālu laiku. Tam nav jābūt atvaļinājumam vai brīvai pēcpusdienai no darba. Izmanto tos mazos brīvos brīžus, kuri ikdienā uzrodas paši no sevis. Piezvani bērniem starp ieplānotiem notikumiem, lai apsveicinātos. Nosūti e-pastu darba laikā. Lasi viņiem priekšā grāmatas, kad liec viņus gulēt. Izbrīvē dažas minūtes, lai palīdzētu ar mājasdarbiem. Paēd kopīgi brokastis un aizved viņus līdz skolai, ceļu izmantojot aktīvām sarunām. Izmanto katru brīdi, kuru tu vari, lai būtu kopā ar saviem bērniem.

3. Esi par paraugu
To, kāda nozīme ir tēva priekšzīmei – nav iespējams pārvērtēt. Tā ir labākā paraugstunda, kādu tēvs var sniegt saviem bērniem – demonstrēt rīcību, kādu sagaida no bērniem. Labi tēvi ne tikai māca, bet paši rīkojas tā, kā ir mācījuši.

Sāc ar to, ka esi konstants. Vai tu turi savu vārdu? Vai tu iestājies par to, kas ir pareizs pat tad, kad tas ir neizdevīgi un tev kaut ko maksā? Vai tu esi uzticams? Vai tu esi lojāls savās attiecībās? Esi pats tāds, kādus tu vēlies redzēt savus bērnus.

4. Izproti viņus un priecājies ar saviem bērniem
Tāpat kā tev, arī katram tavam bērnam ir unikāla personība, DNS un pat pirkstu nospiedumi. Lai tu varētu būt lielisks tēvs, kāds tu tiešām vari būt, tev ir jāizprot savi bērni kā indivīdi. Kā viņi domā? Kas viņiem patīk, kas nepatīk?

Atceries, viņi nav tavas kopijas, bet indivīdi. Tev vajag saprast, kas katram tavam bērnam no tevis nepieciešams visvairāk. Vienam tas var būt iedrošinājums, otram nepieciešami nevis vārdi, bet tava klātesamība. Izprast savu bērnu tu varēsi tikai tad, kad nodosies tam, lai tiešām viņu iepazītu. Un neaizmirsti arī to, ka tavi bērni pieaugs ļoti ātri, tādēļ vienkārši izbaudi laiku kopā ar viņiem. Neilgojies pēc tā, lai viņi ātrāk ieietu nākamajā attīstības posmā, gūsti prieku tagad un radi atmiņas, kas saglabāsies visas dzīves garumā.

5. Izrādi pieķeršanos
Šajā steidzīgajā pasaulē bērni ilgojas pēc drošas vietas, kur viņi jūtas pieņemti. Parasti šo sajūtu viņi atrod savu vecāku siltajos apskāvienos. Bērniem augot pieaug arī viņu vajadzība pēc pieņemšanas un piederības sajūtas. Un šī vajadzība bērnam tiek apmierināta, kad tēvs apskauj savu bērnu, saka laipnus vārdus, pauž mīlestību un atgādina, cik daudz viņš tam nozīmē. Pārliecinies, ka katru dienu bērnam saki: “Es mīlu tevi”.

6. Nodrošini ģimenes finansiālo nākotni
Finansiālais stress ir viens no galvenajiem faktoriem, kas saplosa ģimeni. Lai stiprinātu savu ģimeni, tev jāsakārto tās finanses. Pirmkārt, ienīsti parādus. Dari visu, ko vari, lai pēc iespējas ātrāk tiktu no tiem vaļā. Otrkārt, pārliecinies, ka jūs sastādāt budžetu, kas ne tikai apgriež izdevumus, bet atļauj iekrāt un dalīties ar tiem, kam ir vajadzība. Visbeidzot, pārliecinies, ka tu praktizē un māci šos principus saviem bērniem.

7. Ēdiet kopā kā ģimene
Liela daļa bērnu šodien nezina, ko nozīmē ģimenes vakariņas. Tomēr attiecības un vienotība, kas tiek stiprinātas šajā laikā, ir būtiska veselīgas ģimenes dzīves daļa. Kopīga ieturēšanās – brokastis, pusdienas vai vakariņas – ienes kārtību un struktūru mūsdienu nemierīgajā dzīves ritmā. Šie brīži dod bērniem arī iespēju runāt par to, kas tiem svarīgs. Tas ir laiks, kad tēvam ir jāklausās, kā arī jādod padoms un iedrošinājums. Šo laiku nevajag pārvērst par vietu pārmetumiem un morāles lasīšanai. Jo galvenais – tas ir laiks, lai vienkārši būtu katru dienu kopā.

8. Disciplinē ar maigu sirdi
Patiesa disciplinēšana ir funkcija, kurā tēvs izpauž šavu mīlestību pret bērnu. Tāpēc tai nekad nevajadzētu būt saspringtai vai rupjai. Disciplinēšanas jēga nav iebiedēt vai sagraut, bet celt un koriģēt. Bērnu koriģēšanai vienmēr jānotiek personīgā, privātā līmenī, un abiem vecākiem vienmēr jābūt vienotiem par to, kā viņi to vēlas darīt. Centieties būt konstanti tajā.

9. Lūdziet un slavējiet kopā
Ģimenes, kurām ir veselīga lūgšanu dzīve, un kuras nopietni uztver Dieva godināšanu, palīdz bērniem saprast, ka arī viņu dzīvēs ir visaptveroša autoritāte – autoritāte, kura nosaka morāles normas un vērtības, pēc kurām dzīvojam. Katram bērnam ir jāzina, ka ir pareizais un nepareizais, labais un ļaunais. Dzīve zem Dieva autoritātes viņiem dos pārliecību.

10. Saproti, ka tu vienmēr būsi tētis
Katra tēva dzīvē pienāk brīdis, kad jāatvadās no tām aktivitātēm, kas viņu saistīja ar bērnu. Kad pienāk šis laiks – dot bērnam brīvību pašam kontrolēt savu dzīvi, tēvs saprot, ka viņš nepamet bērnu pie kopmītnes durvīm, kāzu altāra vai pirmās darba vietas sliekšņa, jo viņš turpinās to iedrošināt, apmācīt un nodot gudrību, kamēr vien dzīvos.


Par raksta autoru

Tony Dungy
Bijušais amerikāņu futbola komandas Indianapolisas “Colts” treneris un All Pro Dad komandas biedrs. Divkārtējs Nacionālās Futbola Līgas čempions. Ar savu dzīvi viņš ir ne tikai par priekšzīmi – kādam būt uz laukuma, bet, kas vēl svarīgāk – kā būt tēvam savā ģimenē.

All Pro Dad (Profesionālie tēvi) ir Family First inovatīva programma, kas palīdz vīriem kļūt par labākiem tēviem.

2016_tony_dungy